HKScan: Soomes on ajutiselt väga palju elussigu üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teet Soorm
Teet Soorm Foto: SCANPIX

Eesti suurima toiduainetööstusettevõtte HKScan Estonia teatel impordivad nad Soomest elussigu, kuna seal on pikkade tapamajade järjekorra tõttu väga palju sigu üle ja hind Eestis on tapakaalu kohta sõltuvalt kvalifikatsioonist 0,5–0,9 euro võrra odavam kilogrammi kohta.

«Elussigade import Soomest on ajutise iseloomuga, sest see on müüjale ebaefektiivne kalli transpordi tõttu ja lõpeb varsti,» ütles HKScan Estonia juhatuse esimees Teet Soorm BNS-ile.

Ta lisas, et kui Eestis seakasvatuse kriis jätkub, satuvad löögi alla tapamajad, mistõttu lihatööstused hakkavad toorainet sisse ostma. «Elussigade import on erandlik,» märkis Soorm.

HKScan Estonia teatas kolmapäeval, et ettevõte impordib neljandas kvartalis Soomest pärit elussigu ligikaudu 10 protsendi ulatuses enda toodangu jaoks.

«Impordime neljandas kvartalis Soomest elussigu, kuna peame arvestama oma igapäevases töös sellega, et Eestis on sigade Aafrika katku leviku tõttu paljud seafarmid 3. tsoonis ning see omakorda määrab kriteeriumid kuidas sealiha käidelda, lisaks on 3. tsoonist pärit sealihale ekspordikeelud,» ütles Soorm pressiteates.

Nii peaminister Taavi Rõivas kui ka maaeluminister Urmas Kruuse on tauninud HKScani otsust, kuna see on halb näide seakasvatussektori koostööst praeguse kriisi lahendamisel.

«Maksumaksjal võib tekkida küsimus, kas maksuraha toel hakatakse toetama importsigade suuremahulist sissetoomist,» ütles Kruuse kolmapäeval pressiteates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles