Milliste probleemide üle kurdavad Google´i töötajad?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google'i Brüsseli kontor
Google'i Brüsseli kontor Foto: AP/Scanpix

Business Insider kogus küsimuste-vastuste keskkonnast Quora kokku kõige levinumad probleemid, millega Google´i praegused ja endised töötajad on pidanud ettevõttes kokku puutuma.

Nad palkavad ainult parimaid, seega paljud töötajad on ülekvalifitseeritud

«Google´is töötavad tippülikoolide tudengid, kes aitavad tehnilist tuge Google´i reklaamitoodetega, võtavad ükshaaval käsitsi Youtube´ist keelatud sisu maha või kirjutavad kõige lihtsamat koodi, näiteks selleks, et testida mingi nupu värvi sobivust veebileheküljega.»

Ettevõttes on liiga vähe ebakompetentseid töötajaid

«Google´is töötab nii palju andekaid inimesi, et ainuüksi andekusest ei piisa, et saada mingit head projekti arendava tiimi liikmeks. Järjekorras ootab tuhandeid sama nutikaid ning samuti alakasutatud inimesi. Samas töötab ettevõttes ainult väga vähe ebakompetentseid inimesi, seega pead sa tõestama, et sa pole üks neist.»

Google´i töötajaskond on nii ülekvalifiteeritud, et ettevõttes on selle kohta isegi nali liikvel

«Me tegime kolleegidega isekeskis nalja, et kui Larry ja Sergey (ettevõtte asutajad Larry Page ja Sergey Brin) lähevad oma luksusjahtidega lõbusõidule, seovad nad need üksteise külge kokku ning peesitavad kumbki oma kõrvuti seilavate alustel lamamistoolides. Nad suitsetavad sigareid, joovad viskit ning vaatavad Google´i töötajate pilte, millele on lisatud kommentaarid nagu: ma olin rahvusvahelise telekomifirma tegevjuht, mul on Harvardi ülikoolist MBA kraad ning nüüd ma tegelen Orkuti kasutajatoele saadetud küsimustele vastamisega (Orkut oli Google´i omanduses sotsiaalvõrgustik, toim). Seejärel purskuvad nad naerma ja löövad viskiklaase kokku. Muidugi oli meie nalja fantaasialend veidi ulmeline - on väga vähe tõenäoline, et kumbki neist suitsetaks sigarit või jooks viskit. Kõik muud asjad võivad aga küll tõele vastata.»

Ettevõte hoolib ainult mõõdetavatest tulemustest

«Ükskõik millist parandust, mille kasu ei saa numbrites mõõta, vaadeldi kui ajaraiskamist. Kasutusmugavus? Koodivigade arv? Kedagi ei huvitanud. Kui sa ei suutnud seda mõõta, ei huvitanud see kedagi.»

Sa ei saa piisavalt puhkeaega

«Töö ja eraelu tasakaal? Mis tasakaal? Kõik need lisahüved ja kompensatsioonid on lihtsalt illusioon. Need lihtsalt seovad sind rohkem töökohaga ja suurendavad sinu produktiivsust. Ma ei näinud mitte kedagi Google´is, kes oleks tegelikult nädalavahetustel töötamisest loobunud või võtnud välja pikki puhkusi. Muidugi ei ütle ülemused sulle otse, et sa pead nädalavahetustel ja puhkuse asemel töötama, kuid selline on ettevõtte kultuur, mis paneb tahes-tahtmata asjad paika.»

Kolleegidega on raske siiras olla

«Juhul, kui tegu pole just lähedase sõbraga, ei saa kolleegidega objektiivseid arutelusid pidada. Kõik kaitsevad oma territooriumi ning neid ei huvita teiste arvamused, välja arvatud Kõrgete Ülemuste omad.»

Projektide juhuslik lõpetamine

«Minu jaoks on projektide näiliselt juhuslik ning vähese etteteatamisajaga katkestamine kõige suuremaks probleemiks. Lisaks sellele, et inimesed on näinud palju tühja vaeva, solvatakse neid ka sellega, et järgmise ametikõrgendusvooru juures neid eiratakse, kuna nad ei suutnud oma projektiga läbi lüüa.»

Paljud ülemused on üleedutatud

«Inimestele antakse juhtivad ametikohad mitte nende juhivõimete või -oskuste pärast, vaid kuna nad on nutikad või neile ei ole teist võimalust ettevõttes karjääri tegemiseks. Seega on hulk intelligentseid inimesi, kes on väga kehvad juhid.»

Google´i töötajate igapäevaprobleemidega saab pikemalt tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles