Eesti langes konkurentsivõime edetabelis koha võrra

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma Majandusfoorum.
Maailma Majandusfoorum. Foto: RUBEN SPRICH / REUTERS

Maailma majandusfoorumi WEF täna avaldatud uues rahvusvahelise konkurentsivõime reitingus on Eesti 140 riigi hulgas 30. kohal, langedes aastaga ühe koha võrra.

WEF konkurentsivõime arvestus tugineb 12 sambal. Raportist nähtub, et Eesti konkurentsivõime suhteliseks tugevuseks 2015/2016 aastal on tööturu efektiivsus (15. koht), makromajandus (15.), kõrgharidus ja koolitus (20.), tervishoid ja põhiharidus (22.) ning kaubaturgude efektiivsus (22.), vahendas WEFi partner Eesti Konjuktuuriinstituut.

Eesti nõrgad küljed on turu väiksus (98. koht), äritegevuse arengutase (43.) ja infrastruktuur (33.). Eesti on oma positsiooni aasta võrdluses tugevdanud 9 samba osas. 2 samba osas on positsioon nõrgenenud ja ühes sambas jäänud samaks.

Maailma kõige konkurentsivõimelisemad riigid on:

1. Šveits

2. Singapur

3. USA

4. Saksamaa

5. Holland

6. Jaapan

7. Hongkong

8. Soome

9. Rootsi

10. Suurbritannia

Halvim on olukord Guineas, Tšaadis ja Mauritaanias.

Eesti peamistest kaubanduspartneritest - peale Soome, Rootsi ja Saksamaa, kes kõik on esikümnes - on Leedul reitingus 36. ja Lätis 44. koht. Idanaaber Venemaa on 45. positsioonil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles