Põllumeestele: riigilt on võimalik taotleda raha loomade ja lindude eemalepeletamiseks

Georgi Beltadze
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumehed
Põllumehed Foto: SCANPIX

Tänasel riigikogu keskkonna- ja maaelukomisjoni ühisistungil tõdes enamik osavõtjaid, et on suur hulk põllumehi, kes ei tea ikka veel, et riigilt saab taotleda 3200 euro ulatuses vahendeid loomade ja lindude eemalepeletamiseks.

Riigikogu keskkonnakomisjoni esimees Rainer Vakra ütles Postimehele, et rändlindude arvukus Eestis on viimaste aastate jooksul kasvanud, mistõttu on suurenenud ka vajadus kahjude hüvitamiseks.

«Probleem on tõsine, sest rändlindude hävitustöö võib olla kohati ulatuslik, mis toob kaasa põllumeestele märkimisväärse kahju. Selle vastu peab oskuslikult astuma ennetustegevusega, et peletada linnud eemale,» ütles maaelukomisjoni esimees Ivari Padar riigikogu pressiteate vahendusel.

«Ühelt poolt on võimalik saada ühe aasta kohta 3200 eurot kahjude hüvitist, ent teiselt poolt saab ka taotleda sama summa ulatuses vahendeid loomade ja lindude eemalepeletamiseks,» märkis Vakra, kelle sõnul tõdes enamik istungist osavõtjaid, et on suur hulk põllumehi, kes ei ole ikka veel teadlikud eelpool viimasena mainitud riigiabi võimalusest.

Sigade Aafrika katkuga seotud probleemide arutelul toonitas Vakra, et loomi tapva taudi ilmingutega ja selle tagajärgedega seisab Eesti silmitsi veel pikka aega. «Me ei tohi kaotada valvsust taudi vastu võitlemisel keskkonnakaitsega seotud riskide suhtes. Tundub, et keskkonnaseire haiguskollete ja matmiskohtade ümber ei ole olnud piisav. Seda tuleb otsustavalt suurendada ja laiendada põhjavee jälgimise kõrval kogu looduskeskkonnale,» rõhutas riigikogulane. Ta märkis, et seda tuleb eriti silmas pidada uute matmispaikade kasutusele võtmisel.

Samuti arutati erinevate maaelu puudutavate seaduste muudatusi. Vakra lausus, et näiteks sigade Aafrika katku puhang Eestis on näidanud, et ametkonnad ei olnud põllumajandussektorit puudutavaks kriisiks valmis. «Eriti, mis puudutas veterinaar- ja toiduameti, kriisikomisjonide ja ettevõtjate omavahelist koostööd. Seal on vaja kindlasti muuta seadusi.»

Komisjonide ühisistungil osalesid ka maaeluminister Urmas Kruuse ja keskkonnaminister Marko Pomerants. Samuti olid esindatud keskkonnaamet, veterinaar- ja toiduamet ning Torma vallavalitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles