Euroopa kosmoseagentuur tegi Eesti ettevõtetele eksklusiivse pakkumise

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa kosmoseagentuuri ESA peamaja Darmstadtis Saksamaal.
Euroopa kosmoseagentuuri ESA peamaja Darmstadtis Saksamaal. Foto: DANIEL ROLAND / AFP

Euroopa Kosmoseagentuur ESA avas ainult Eesti ettevõtetele ja teadlastele suunatud pakkumise, millega ostetakse kuni kolme miljoni euro eest riistvara, rakendusi, teenuseid ja teadussaavutusi.

Tänavu 1. septembril ESA liikmeks saanud Eestile on see pakkumiskutse EASi Kosmosebüroo teatel esimene käegakatsutav kasu agentuuri liikmeksolekust. See on EASi teatel tööstuse ergutusskeem, mida ESA uutele liikmetele pakub.

«Selline n-ö hoovõtuaeg on uutele liikmesriikidele antud selleks, et Eesti ettevõtjad ja teadlased saaksid harjutada ESA Euroopa kosmosehangetel osalemist, ilma et nad peaks konkureerima teiste riikide ettevõtetega,» teatas EASi Kosmosebüroo. «ESA liikmesriikidele suunatud tööstuspoliitika näeb ette projektide valiku vaba konkurentsi alusel.»

Pakkumised jagunevad nelja kategooriasse: kosmoselendude riistvara (projekti suurus kuni pool miljonit eurot), teadus- ja arendustegevus (projektid kuni 200 000 eurot), kosmoserakendused, -tooted ja -teenused (projektid kuni 200 000 eurot) ning ettevalmistavad tegevused, sh uuringud (projektid kuni 100 000 eurot).

Edukat projekti rahastab ESA sajaprotsendiliselt.

Kosmosebüroo juhi Madis Võõrase sõnul on eesmärk, et raha jaguneks umbes 15 projekti vahel. «Siin me konkureerime omavahel,» ütles Võõras. «See peaks meid ette valmistama edukaks konkureerimiseks ESA avatud pakkumiskutsetel.»

Kosmosevaldkonna kogemuseta ettevõte võib kaasata ka välispartneri, kuid põhitegevused peab ESA tingimuste kohaselt läbi viima Eesti firma. «Kui on vaja testimist, mida Eestis ei ole võimalik teha, võib samuti pakkumisse välispartneri kaasata,» teatas Kosmosebüroo.

Loe pikemalt Kosmosebüroo kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles