Elektritootmine vähenes aastaga viiendiku

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriliinid.
Elektriliinid. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Augusti elektritoodang vähenes Eestis möödunud aasta sama ajaga võrreldes 21 protsenti, samas kasvas tarbimine ühe protsendi võrra, teatas võrguoperaator Elering.

Kahanenud eksport Lätti ja Leetu vähendas Eleringi andmeil Eestis tootmist.

Eesti enda elektribilanss oli siiski kuu kokkuvõttes 82 gigavatt-tunniga ülejäägis, kuna kodumaine tootmine ületas tarbimist 14 protsendi võrra. Elektrit toodeti augustis kokku 674 gigavatt-tundi,  tarbiti 592 gigavatt-tundi.

Aasta algusest saadik väldanud head tuuleolud muutusid augustis, mistõttu tuuleelektri tootmine vähenes aastatagusega võrreldes 30 protsenti. Riigi ilmateenistuse andmetel puhus tuul Pakri ja Virtsu mõõtepunktides keskmiselt viis protsenti väiksema kiirusega kui aasta tagasi samal ajal.

Hüdroenergiast elektri tootmine vähenes aastatagusega võrreldes 57 protsenti, mis oli tingitud mullusega võrreldes sademetevaesemast augustist.

Taastuvatest allikatest toodetud elektri osakaal moodustas augustis sisemaisest tarbimisest kokku 14,3 protsenti, mullu oli taastuvenergia osakaal tarbimisest 16,4 protsenti. 

Lätis kasvas tootmine 43 protsenti 442 gigavatt-tunnini, kuid tarbimises märkimisväärset muutust ei olnud. Läti tootjad katsid sisemaise nõudluse 76 protsendi ulatuses.

Leedus toodeti augustis 11 protsenti vähem elektrit kui aasta tagasi samal ajal ning ka tarbimine vähenes kolme protsendi võrra. Elektrit toodeti 313 ja tarbiti 850 gigavatt-tundi. Kuu puudujääk oli seega 571 gigavatt-tundi, pisut suurem kui möödunud aastal.

Balti riikide summaarne elektritoodang langes augustis aastatagusega võrreldes kuus protsenti 1375 gigavatt-tunnini. Mullusega võrreldes vähenes ka tarbimine, seda ühe protsendi võrra 1999 gigavatt-tunni.

Summaarne elektri puudujääk Balti riikides oli eelmise aastaga võrreldes 13 protsenti suurem, kokku 624 gigavatt-tundi.

Põhjamaades kasvas augustis mullusest parema hüdroressursi saadavuse tõttu summaarne elektritoodang kaheksa protsendi võrra, tarbimine kasvas ühe protsendi võrra ning bilanss jäi kuu kokkuvõttes 1,73 teravatt-tunniga plusspoolele. Möödunud aasta samal ajal oli Põhjamaade elektribilanss tasakaalus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles