Börsid on Mongooliast Uus-Meremaani punased

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tokio ärimehed vaatavad ekraanilt Shanghai börsi indeksi viimase aja graafikut.
Tokio ärimehed vaatavad ekraanilt Shanghai börsi indeksi viimase aja graafikut. Foto: ISSEI KATO / REUTERS

Hiina nõrgast tulevikuprognoosist tingitud järjekordne languslaine pühib üle turgude - paari üksiku erandiga on täna hommikul languses kõik Aasia ja Okeaania turud Mongooliast Uus-Meremaani.

Langust juhivad Hiina ja Jaapan. Shanghai liitindeks oli hommikul kell 10 kaheprotsendises languses ja Shenzeni indeks 1,46 protsenti alla nulli. Enim on pihta saanud Hongkongi turg, kus indeks 3,35 protsendises kukkumises ning Tokio, kus nii Nikkei 225 kui ka Nikkei 500 indeksid üle neljaprotsendilises languses.

Hiina aktsiaturgude languse põhjus on eile avaldatud tööstussektori kasumlikkuse statistika, mis oli nelja viimase aasta viletsaim ja mis ei ennusta ka majanduse kasvule midagi head. Jaapanis lisandus Hiina nukrale tulevikuvaatele veel kohalik mõjur: laevafirma Daiichi Chuo Kisen esitab täna tõenäoliselt pankrotikaitse avalduse ja see uudis viis langusse kogu laevandussektori.

«Aasia väärtpaberiturgudel on praegu palju punast,» ütles Reutersile Martin King ettevõttest Tyton Capital Advisors.

«Hiina tööstussektori kasumlikkus valmistas pettumuse ja suurendab muret kasvu pärast, mistõttu paljud investorid võtavad Jaapanis kasumit ning istuvad rahas ja alternatiivides - või kolivad kapitali üle lääne turgudele, otsides kvaliteeti,» rääkis King.

Ainsana olid täna hommikul Aasiast ja Okeaaniast plussis Taiwan, Sri Lanka ja Filipiinid.

Analüütikud ootavad languse levimist täna Aasiast ka mujale, Euroopasse ja Ameerikasse. Prognooside kohaselt avanevad Londoni, Frankfurdi ja Pariisi börsid 0,5-1 protsendise miinusega.

«Investorid on mures Hiina järsu pidurdumise pärast. Kuid suurem risk on ülemaailmne majanduslangus, mitte Hiina,» ütles Reutersile Steven Leung, analüüsifirma UOB Kay Hian direktor. «Jaapanit vaadates on selge, et majandus on kehvas seisus. Ja ega olukord Euroopas palju parem pole.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles