Möödunud nädalal diagnoositi seakatk 104 ristandseal ja mitmekümnel metsseal

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigade katk jõudis Eesti seakasvatajateni 2015. aasta suvel.
Sigade katk jõudis Eesti seakasvatajateni 2015. aasta suvel. Foto: Arhiiv/Valgamaalane

Möödunud nädalal diagnoositi Aafrika katk Võrumaal Varstu vallas 104 ristandseaga farmis, lisaks diagnoositi seakatk 25 metsseal.

Möödunud esmaspäeval, 21. septembril kinnitati sigade Aafrika katku diagnoos Põlvamaal kaheteistkümnel metsseal, Tartumaal neljal metsseal, Valgamaal kolmel metsseal, Lääne-Virumaal ja Järvamaal kahel metsseal ning Raplamaal ühel metsseal. Neist kolm olid kütitud, ülejäänud leitud.

Samal päeval teatas veterinaar- ja toiduameti (VTA) peadirektor Ago Pärtel kahtlusest, et ühe Võrumaal Varstu vallas asuva väikefarmi sead võivad olla nakatanud Aafrika seakatku.

Järgmisel päeval, 22. septembril leidis kahtlus kinnitust – sigade Aafrika katk diagnoositi kodusigadel Võrumaal Varstu valla seafarmis, kus peeti 104 ristandsiga – kõik sead hukati ja korjused hävitati. Farm kuulub ka taudi kolmandasse ehk kõrgeima taseme järelevalvetsooni.

VTA direktor märkis kahtlusest rääkides Postimehele, et juhul kui viiruse diagnoos Varstu farmis saab kinnituse, siis ei muuda see praegust pilti Eestis, mis puudutab Euroopa Komisjoni kehtestatud kitsendustega tsoone, sest Võrumaa on terve maakonnana nagunii kolmandas tsoonis.

Kitsendustega tsoonid Eestis. Allikas: Euroopa Komisjon
Kitsendustega tsoonid Eestis. Allikas: Euroopa Komisjon Foto: kaart

Möödunud kolmapäeval, 23. septembril diagnoositi Aafrika katk Järvamaal Albu vallas ühel kütitud metsseal. Metssea küttimiskoha ümber jääval 200-ruutkilomeetri suurusel alal seakasvatusettevõtteid ei asu.

Viimane kord avastati sigade Aafrika katk kodusigadel 29. augustil Viljandimaal Viljandi valla seafarmis, kus peeti 15 siga. Kõik sead hukati ja korjused hävitati.

Esimene sigade Aafrika katku juhtum Eestis diagnoositi eelmise aasta 8. septembril, mil Hispaanias asuvast Euroopa Liidu referentlaborist saabus kinnitus Valgamaal Hummulis surnult leitud metssea kohta. Esimesed seakatku juhtumid kodusigadel diagnoosis VTA selle aasta 21. juulil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles