ISIS on rahahädas

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftatöötlusettevõte Iraagis, mida ISIS ründas.
Naftatöötlusettevõte Iraagis, mida ISIS ründas. Foto: SCANPIX

Veidi enam kui aasta pärast Islamiriigi väljakuulutamist Iraagis ja Süürias, on ekstremistlikul grupil ISIS keeruline nendel territooriumidel elanikele antud lubaduste täitmiseks, kirjutab ajakiri Newsweek.

Eksperdid ja kalifaadi elanikud rääkisid ajakirjale, et ISISe võitlejate ja tavaelanike sissetulekute erinevused aina kasvavad, mis suurendab ISISe kontrolli all olevate territooriumitel rahuolematust.

Osa rahahädast tuleneb nafta hinna langusest ning õhurünnakutest naftataristutele ja asjaolust, et ISIS kulutab üha rohkem relvadele ja vähem elanike vajadustele. Tulude kahanemise kompenseerimiseks lubas ISIS pöörata üha rohkem tähelepanu maksustamisele.

Newsweeki andmetele elab ISISe kontrolli all oleval territooriumil umbes 8 miljonit elanikku.

Samal ajal kui nafta maailmaturu hind on langenud, on ISISe territooriumil naftasaaduste hind mitmekordistunud.

«Enne kui ISIS tuli, maksis liiter kütust 30 senti, nüüd on see 2 dollarit,» ütles ajakirjale stomatoloogiatudeng Sayf Saeed, kes läks juunis Mosulist elama Bagdadi. «Balloon majapidamisgaasi maksis 5 dollarit, nüüd 25,» lisas ta. ISIS pole suutnud täita ka lubadust aidata vaeseid.

Osaliselt on ISISe sissetulekute languse põhjuseks Iraagi valitsuse otsus lõpetada palga maksmine ametnikele, kes töötavad ISISe kontrollitavatel territooriumidel. ISIS teenis arvatavasti sadu miljoneid dollareidf kehtestades valitsusametnikele kuni 50-protsednilise maksu.

Mittetulundusühingu Rand Corporation hinnangu kohaselt teenis ISIS 2014. aastal 1,2 miljardit dollarit, kuid peaaegu pool sellest moodustasid ühekordsed tulud – Iraagi pankade röövimine. Newsweeki hinnangul kulub üksnes ISISe võitlejate tasustamisele umbes 360 miljonit dollarit aastas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles