Eesti toidukaupa eksporditi mullu rohkem, ent odavamalt

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu kasvas enim teravilja eksport. Pildil viljakoristus.
Mullu kasvas enim teravilja eksport. Pildil viljakoristus. Foto: Elmo Riig / Sakala

Statistikaameti andmetel eksporditi Eesti päritolu toidukaupu mullu üle 1,3 miljoni tonni väärtusega 775 miljonit eurot. Varasema aastaga võrreldes suurenes eksporditud kauba kogus kaheksa protsenti, aga rahaline väärtus kahanes viis protsenti.

Vanemstatistik Mirgit Silla kirjutab statistikaameti blogis, et enim eksporditi mullu Eesti päritolu teravilja, 517 300 tonni, millest nisu eksport moodustas poole ning odra eksport 43 protsenti.

Võrreldes varasema aastaga suurenes nisu eksport 18 ja odra eksport 32 protsenti. Samas langes nisu ja odra tonni hind vastavalt 16 ja 18 protsenti.

Eksporditud nisu keskmine tonnihind oli 175 eurot, odral 155 eurot. Nisu veeti peamiselt Keeniasse ja Saksamaale ning otra Saudi Araabiasse.

Teisel kohal mahult oli Eesti päritolu piima ja piimatoodete eksport. Kontsentreerimata piima ja rõõska koort eksporditi 202 300 tonni, keskmise hinnaga 384 eurot tonn.

2014. aasta kõrgeim keskmine hind, 472 eurot tonn, saavutati veebruaris, kirjutab Silla. Võrreldes varasema aasta sama perioodiga hakkas eksporditud piima ja rõõsa koore tonnihind juunis langema.

Septembrist langes piima tonnihind Venemaa kehtestatud sanktsioonide tõttu veelgi, 257 euroni tonn, ning järgnevatel kuudel oli piima tonnihind võrreldes varasema aasta samade kuudega 40 protsenti madalam. Peamiselt veeti toorpiima Baltimaadesse.

Kolmandal kohal oli Eesti päritolu karastusjookide, vee ja alkoholi väljavedu, 91 300 tonni, mis suurenes varasema aastaga võrreldes viiendiku võrra. Enim veeti välja linnaseõlut, mille eksport suurenes aastaga veerandi võrra, ulatudes 55 600 tonnini.

Eesti päritolu toidukaupa eksporditi 2014. aastal peamiselt Lätti, Leetu ja Soome. Lätti eksporditi enim kontsentreerimata piima ja rõõska koort ning Leetu toorpiima. Leetu suurenes piimakontsentraadi väljavedu seoses 2014. aasta suvel Järvamaal tööle hakanud uue piimatöötlemistehasega.

Soome eksporditi Eesti päritolu toodetest mullu enim rapsi, töödeldud teravilja ning leiva- ja saiatooteid. Töödeldud teravilja koguseline eksport Soome suurenes aastaga kolm korda, rapsi ning leiva- ja saiatoodete kogused jäid aga varasema aastaga samale tasemele.

Võrreldes tunamullusega suurenes 2014. aastal märkimisväärselt Eesti päritolu toidukauba eksport Saksamaale, näiteks teravilja eksport suurenes 13 korda.

Võrreldes varasema aastaga lisandus 2014. aastal uute eksporditurgudena juurde kümme riiki. Aafrikas asuvatesse riikidesse Benini, Gambiasse ja Sierra Leonesse eksporditi õlut ja siidrit, Benini lisaks vett ja külmutatud kala. Kõrgõzstani ja Malaisiasse eksporditi piima ja rõõska koort, Türkmenistani vadakut ning Pakistani õlut, siidrit ja energiajooki. Uus-Kaledooniasse viidi siidrit ning Uruguaysse nisust valmistatud püülijahu.

Euroopas eksporditi Eesti päritolu toidukaupa 39 riiki. Uus sihtturg Euroopas oli Kosovo, kuhu eksporditi külmutatud kala.

Loe pikemalt statistikaameti blogist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles