Homsel erakorralisel valitsuse istungil kiidetakse heaks järgmise aasta riigieelarve

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Homme algusega kell 9 toimub erakorraline valitsuse istung, kus on plaanis kiita heaks 2016. aasta riigieelarve seaduse eelnõu. Riigieelarve seaduse raames kiidetakse heaks ka mitmed teised eelarvega seotud eelnõud.

2016. aasta riigieelarve kulud kasvavad kokkuleppe järgi järgmisel aastal võrreldes 2015. aastaks kavandatuga suurusjärgus 260 miljonit eurot ehk kolm protsenti. 2016. aasta riigieelarve kulude kogumaht on 8,8 miljardit eurot. 

Eelarvet koostades järgis valitsus prioriteete, mis lepiti järgmiseks neljaks aastaks kokku kevadel kinnitatud riigi eelarvestrateegias. Valitsuse prioriteetideks on lastega perede toimetuleku parandamine, laste sündi toetava keskkonna edasiarendamine, Eesti julgeoleku tugevdamine, madalapalgaliste toimetuleku suurendamine, majanduskasvu edendamine ja tööjõumaksude vähendamine, riigi ja kohaliku halduse reform ning ääremaastumise leevendamine. 

Homsel valitsuse istungil on päevakorras ka sotsiaalmaksuseaduse, tulumaksuseaduse ja teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu.  

Eelnõuga lükatakse 2016 1. jaanuariks planeeritud kütuste aktsiisitõusud edasi ühe kuu võrra ehk 1. veebruarile 2016. Muudatus puudutab kõiki olulisi kütuseliike - bensiin, diislikütus, kütteõlid ja tahkekütused. Kevadel riigi eelarvestrateegias oli arvestatud kütuste aktsiisitõusude jõustumisega 1. veebruarist ning vastavate tuludega. Eelnõuga viiakse juba vastuvõetud seadus kooskõlla kevadel seatud eesmärgiga. 

Samuti on homsel istungil päevakorras riigilõivuseaduse muutmise seaduse eelnõu. Mõningad riigilõivumäärad on aastaid püsinud samal tasemel ning need ei kata elukalliduse tõusu tõttu toimingu tegemisega kaasnevaid otseseid kulusid nagu palgafond, materjali- ja transpordikulu ning vajaduse korral ka üldkulusid nagu bürookulud ning juhtimis- ja raamatupidamiskulud, teatas valitsus.

Eelnõu algatamine on tingitud vajadusest viia sellised riigilõivumäärad kooskõlla riigilõivuseadusest tuleneva kulupõhimõttega. Seadusemuudatustega ei kehtestata uusi lõivustatud toimingute liike. Riigilõivuseaduse muutmise seadus jõustub 1. jaanuaril 2016, teatud lõivude tõusud jõustuvad 1. veebruaril 2016.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles