Iseseisvumine kui äri: kas Kolumbus oli katalaan?

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia iseseisvumise teemalised märgid müügiletil.
Kataloonia iseseisvumise teemalised märgid müügiletil. Foto: Emilio Morenatti / AP

Kataloonias on «iseseisvusäri» aetud juba pikemat aega, aga pühapäevaste piirkondlike parlamendivalimiste künnisel naudib see ärisektor tõelist buumi.

Noorsugu haarab hoogsalt Ramon Carneri energiajooki Desperta Ferro! (Ärka, raud!), mis on katalaanide keskaegne sõjahüüd. Rummisõbrad tõstavad tuju margiga Christoph Kolumbus – kes, nagu kinnitavad rahvuslased, oli tegelikult katalaan.

Lisaks jookidele, mille valikust ei puudu Catalan Cola, on sobiv aeg soetada kõikvõimalikke Kataloonia värvides kingi, rõivaid kõigile imikuist vanadeni ning isegi isetehtud Kataloonia passe, kirjutab Wall Street Journal.

Suitsupakkidele on ilmunud alternatiivseid hoiatusi, kuivõrd ohtlik on Hispaania Kataloonia tervisele. Barcelona kesklinnas on aktsioonis tsiklimehed, kes pakuvad müügiks iseseisvust tervitavate hüüdlausetega rätikuid kiivri all kandmiseks.

Katalaanidest kaupmeestega on liitunud separatiste mujalt Euroopast. Belgiast eralduda soovijad müütavad flaami õlut. Edasi jalutades tulevad šotlaste ja tiroolide telgid. Esindatud on ka Oksitaania – ajalooline piirkond, mis haarab enda alla osi nii Prantsusmaast, Itaaliast kui Hispaaniast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles