Luik: ma ei lähe Tallinna Sadamasse kummitempliks

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Luik
Mart Luik Foto: Toomas Huik

Tallinna Sadam on vaja august välja tirida, leiab riigifirma uue nõukogu liige, ettevõtja Mart Luik.

Ta rääkis, et kritiseerida oleks lihtne, ent siin väikeses Eestis võiks kaasa lüüa ja asju aidata korda panna. Luik sõnas, et Tallinna Sadama nõukogu ülesanne ongi riigifirma niiöelda «august välja tõmmata.»

«Esimene asi on vaadata läbi Tallinna Sadama täna kehtivad lepingud,» ütles Luik. See on miski, mida on parajasti tegemas ka Tallinna Sadama ajutise juhatuse liige, Soraineni partner Carri Ginter. «Teine muidugi ettevõttele uue juhtkonna leidmine.»

Luige sõnul Tallinna Sadam seis lihtne ei ole, kui tegevjuhtkond on arestimajas, ent enamik kahjust on siiski tulnud mainele, mitte ärilisele tegevusele, sest sadamaäri pole oma olemuselt nii dünaamiline. Mainet aga aitavad just uus juhatus ja nõukogu parandada.

«Mina seal kummitempliks olla ei viitsi,» kordas Luik sõnu, mida ta ütles Rahvushinghäälginu nõukogusse minnes. Ta tunnistas, et pole transpordi- ega logistikaäriga kuigi kursis, ent ta plaanib end asjaga kurssi viia.

Luige sõnul on nõukogu roll nii strateegia kui järelevalve. «Et ei läheks nii, nagu ta välja kukkus,» viitas Luik Ain Kaljuranna ja Allan Kiili aastaid kestnud süsteemsele tegevusele.

Selle jaoks peaksid nii nõukogu kui audiitorid looma struktuuri, mis tagab majasisese järelevalve ja vähendab võimalikke ohukohti. Tegevjuhtkond peab tema sõnul kontrolli nägema ja tunnetama, ent see ei tohiks olla jälitamine.

Luik ei mõelnud nõukogusse astumise üle kuigi pikalt, kui kuulis, kellega tuleb seda lauda jagada. Ettevõtja sõnul on see vaid hea, et nõukogus pole tegevpoliitikuid. Ametnikud nõukogus on ka loogilised, arvestades, kellele Tallinna Sadam kuulub. Pikemas perspektiivis oleks tema sõnul riigil kasulik kaaluda seda, et riigiettevõtted kasvõi osaliselt erastada või börsile viia.  

Majandus- ja taristuminister Kristen Michal nimetab uuteks Tallinna Sadama nõukogu liikmeteks vandeadvokaadi Aare Targa, audiitori Urmas Kaarlepi, ettevõtjad Mart Luige ja Üllar Jaaksoo, majandusministeeriumi kantsleri Merike Saksa ning rahandusministeeriumi asekantsleri Agris Peedu. Pooled nõukogu liikmed on nimetatud rahandusminister Sven Sesteri ettepanekul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles