Venemaa tahab piimatootmist miljarditega toetada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piimatootja Green Agro farm Primorjes Venemaal.
Piimatootja Green Agro farm Primorjes Venemaal. Foto: Juri Smitjuk / ITAR-TASS

Venemaa põllumajandusministeeriumi prognoosib piimatootmise langust järgmise paari aasta jooksul ning paneb ette suurendada toetusi piimakarjakasvatusele 20 miljardi rublani (270 miljonit eurot) aastas.

«Prognoosime, et järgnevatel aastatel langeb piimatootmine praeguse toetusmäära juures kahjuks 3–4 protsenti. Kui me praegu toetusi ei tõsta, siis järgmise kolme aasta jooksul Venemaa isevarustatus mitte ainult ei lõpeta kasvu, vaid langeb,» ütles riigi põllumajandusminister Aleksandr Tkatšov eilsel kohtumisel president Vladimir Putiniga.

Minister lisas, et «vaja on suurendada piimandussektori toetuse määra 20 protsendilt 35 protsendini, siis muutub see äri ligitõmbavaks ning sinna suunatakse investeeringuid». Seda tegid Euroopa Liidu riigid 20–30 aastat tagasi ning seda on tehtud ka Valgevenes, kus kuni 50 protsenti talunike kuludest katab riigipoolne toetus, rääkis Tkatšov.

Tema hinnangul võtaks säärane meede järgmise aasta riigieelarvest täiendavad 20 miljardit rubla. «Kui suuname piimandussektorisse 20 miljardit rubla igal aastat, jõuame vajaliku positsioonini 2020. aastal,» ütles Tkatšov ja lisas, et praegu näeb eelarve ette valdkonna toetamist vaid 6 miljardi rublaga.

Sarnaseid meetmeid oleks minstri sõnul vaja ka lihaveisekasvatuses, ütles minister. Veiseliha toodang väheneb tema sõnul sel aastal ühe protsendi võrra. «2018. aastal jääb toodang selle aasta tasemele ning saab olema ligikaudu 1,64 miljonit tonni,» rääkis Tkatšov.

Sealihatoodang jätkab prognooside kohaselt sel aastal aga jõudsat kasvu, aastail 2016–2018 peaks see tõusma 3 protsenti ning toodang katma 93 protsenti Vene turu vajadusest, rääkis minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles