Elering ostis Vene firma osaluse gaasivõrgus

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna - Kohtla-Järve gaasitorustik.
Tallinna - Kohtla-Järve gaasitorustik. Foto: Priit Simson

Elering AS ostis täna sõlmitud tehinguga Itera Latvijale kuulunud kümneprotsendilise osaluse gaasi ülekandevõrgu omanikfirmas AS Võrguteenus Valdus, mis on aktsiaseltsi Elering Gaas emaettevõte.

Itera Latvija on Gazpromiga seotud Vene ärimeeste maagaasi tootmis- ja turustusettevõtete grupi Itera tütarettevõte. Iterale kuulub muu hulgas osalus Eesti Gaasis ja Läti firmas Latvijas Gāze.

Elering maksis Iterale kuuluva kümneprotsendilise osaluse eest 5,4 miljonit eurot.

Koos varem Fortumilt, Gazpromilt ja väikeaktsionäridelt omandatud osalusega kuulub Eleringile tehingu järel 99,1 protsenti Võrguteenus Valduse aktsiatest. Kõik aktsiad on Elering omandanud sama hinnaga, teatas ettevõte.

Järgmise sammuna plaanib Elering omandada väikeaktsionäridele kuuluva vähem kui üheprotsendilise osa.

«Gaasi ülekandevõrgu omandiline eraldamine gaasikauplejatest ja ühendsüsteemihalduri moodustamine on tähtis samm Eesti gaasituru liberaliseerimisel,» ütles Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi. «Esimesed üheksa kuud eraldiseisvat gaasi ülekandevõrguettevõtet Elering Gaas on juba näidanud selle otsuse õigsust.»

Veskimäe sõnul on Eleringi eesmärk alustada järgmise aasta algusest tegutsemist lõplikult integreeritud elektri- ja gaasisüsteemihaldurina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles