Jaemüük pöördus septembris lõpuks taas tõusule

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig

Ligi kaks ja pool aastat kestnud jaemüügi langus jaekaubandusettevõtetes pöördus septembris taas tõusule.

Statistikaameti andmeil suurenes jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük tänavu septembris eelmise aasta sama kuuga võrreldes püsivhindades ühe protsendi. Tänavu septembris oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük 4,5 miljardit krooni (288 miljonit eurot).

2009. aasta septembriga võrreldes paranes märkimisväärselt tööstuskaupade kaupluste jaemüük, mis pöördus langusest tõusule ning kasvas 4 protsenti.

Oluliselt paranes jaemüük muudes spetsialiseeritud kauplustes, kus kaubeldakse peamiselt arvutite ja nende lisaseadmete, fotokaupade, raamatute, sporditarvete, mängude ja mänguasjade jm. Neis kauplustes pöördus jaemüük üle kahe aasta kestnud languse järel taas tõusule, kasvades 2009. aasta septembriga võrreldes 11 protsenti.

Mõnevõrra paranes müük ka majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjali kauplustes, kuid nende kaupluste jaemüük aastases võrdluses veel kasvu saavutada ei suutnud ning võrreldes 2009. aasta septembriga vähenes jaemüük neis 7 protsenti.

Eelmise aasta septembriga võrreldes suurenes kaupade jaemüük veel ka spetsialiseerimata tööstuskaupade kauplustes (17 protsenti), kasutatud kaupade (16 protsenti), tekstiilitoodete, rõivaste, jalatsite ja nahktoodete kauplustes (10 protsenti) ning apteekides ja kosmeetikatarvete kauplustes (7 protsenti).

Jaemüük toidukaupade kauplustes jäi eelmise aasta septembriga võrreldes samale tasemele. Nende kaupluste müügimahtude kasvu pidurdas septembris kiirenenud toidukaupade hinnatõus.

Võrreldes eelmise kuuga vähenes jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük püsivhindades 8 protsenti. Sesoonselt ja kalendaarselt korrigeeritud andmete põhjal oli vähenemine 1 protsenti.

Käesoleva aasta üheksa kuuga vähenes jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük eelmise aasta vastava perioodiga võrreldes püsivhindades 6 protsenti.

Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli septembris 5,6 miljardit krooni (360 miljonit eurot), millest kaupade jaemüük andis 80 protsenti. Eelmise aasta septembriga võrreldes suurenes müügitulu jooksevhindades 8 protsenti, eelmise kuuga võrreldes aga vähenes 6 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles