Hoiuste kasv on jätkuvalt kiire

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majapidamiste ja ettevõtete hoiuste mahu kasv.
Majapidamiste ja ettevõtete hoiuste mahu kasv. Foto: Eesti Pank

Ettevõtete hoiuste maht suurenes Eesti Panga andmetel augustis aastaga 9,6 protsenti 4,7 miljardi euroni ja majapidamiste hoiuste maht 7,6 protsenti 5,6 miljardi euroni.

Eesti ettevõtetele ja majapidamistele väljastatud laenude ja liisingute maht jäi Eesti Panga teatel samale tasemele, mis juuli lõpus – 15,8 miljardit eurot. Mulluse augustiga võrreldes kasvas finantseerimisportfell 3,5 protsenti.

Ettevõtetele antud laenude ja liisingute aastakasv oli augustis 3,1 protsenti. «Viimastel kuudel on kõige kiiremini kasvanud kaubandus-, taristu- ja tööstusettevõtete laenamine,» ütles Eesti Panga ökonomist Taavi Raudsaar.

«Kinnisvaraarenduse ettevõtete laenuportfelli kasv, mis oli aasta esimesel poolel tempokas, on nüüdseks mõnevõrra aeglustunud. Logistika ja põllumajanduse ettevõtete laenuportfell aga vähenes; neid tegevusalasid on mõjutanud nii vilets väliskeskkond kui ka sektori muud probleemid.»

Eluasemelaenude maht suurenes augustis aastaga 3,9 protsenti, ligikaudu sama palju kui eelmistel kuudel. «Uute eluasemelaenude kasv on kevade ja suve algusega võrreldes aeglustunud, augustis väljastati neid kümne protsendi võrra enam kui aasta eest,» kommenteeris Raudsaar. «Majapidamiste muude laenude ja liisingute maht kasvas aastaga 4,4 protsenti. Seda kasvu veab autoliising, mille maht suurenes 13 protsenti.»

Tähtajaks tasumata laenude maht oli augustis jätkuvalt väike, kuid pisut kasvanud võrreldes varasemate kuudega. Üle 60 päeva maksetähtaega ületavate laenude maht ulatus 1,7 protsendini laenuportfellist.

«Laenukvaliteet on viimastel kuudel halvenenud peamiselt tööstus- ja põllumajandusettevõtete seas, aga samas paranenud kinnisvaraettevõtete hulgas,» ütles Raudsaar.

Ettevõtetele väljastatud pikaajaliste laenude intressimarginaalid vähenesid augustis pisut, samas kui eluasemelaenude omad suurenesid. «Selline suundumus on kestnud terve selle aasta,» märkis Raudsaar.

Ettevõtetele antud uute pikaajaliste laenude keskmine intressimäär alanes 2,2 protsendini ja eluasemelaenude oma tõusis 2,3 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles