Vaata, mida arvavad korruptsiooniskandaalist ettevõtjaorganisatsioonide juhid

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väino Kaldoja.
Väino Kaldoja. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Ettevõtjate organisatsioonide juhid Toomas Luman, Väino Kaldoja ja Toomas Luman rääkisid korruptsiooniskandaalist üsna erinevalt. 

Silberauto omanik ja Suurettevõtjate Assotsiatsiooni juhatuse esimees, Kaubanduskoja juhatuse aseesimees ja värske Eesti Energia nõukogu liige Väino Kaldoja ütles, et korruptsiooniskandaalis on kaks asja. Ühest küljest teeb see, et neljale ärimehele ehk Vello Kunmanile, Hillar Tederile, Alexander Kofkinile ja Aivar Tuulbergile, õhku puhtamaks. «Rahvusvaheliselt see, et me säärasel tasandil asju oleme ajanud, meile au juurde ei tee,» rääkis ta. Ta usub, et nüüd lähevad asjad ausamaks.

Ta ütles, et sellised kahtlustused tulid talle üllatusena, ent tõdes, et ei oska selliseid asju ette kujutada. Ehk ongi osa süsteemi nii üles ehitatud, et teist võimalust pole, küsis ta.

Selline skandaal annab ettevõtluskeskkonnale tema sõnul sootuks usaldust juurde, sest teeb selgeks, et ausus ei ole diskuteeritav ning ebaaususe suhtes puudub tolerants. «Sellega on nagu rasedusega – sa kas oled või ei ole,» ütles Kaldoja.

Ta ütles, et Suurettevõtjate Assotsiatsiooni kuuluva Vello Kunmani taandamist ühendusest pole arutatud. «Seda ei saa teha nii, et keegi kusagil väidab, keegi ütleb,» rääkis ta, lisades, et otsuseid ei tee keegi peale kohtu.

Ta tõdes, et Kunman pole viimasel ajal assotsiatsiooni tegemistest kuigi aktiivselt osa võtnud.  

Tööandjate keskliidu juht Toomas Tamsar sõnas, et korruptsioon on lubamatu. 

«Korruptsioon mõjub halvasti nii ettevõtjate kui ka Eesti riigi mainele ning teeb võimatuks ausa ja läbipaistva ettevõtluskeskkonna. Me liigume parema Eesti poole siis, kui mõistame, et seisus kohustab nii ettevõtjaid, poliitikuid kui ka ametnikke. Iga vargus, ka avaliku usalduse vargus on lubamatu,» sõnas ta.

«Ma ei ole sellega kursis, ma ei kavatse ennast sellega kurssi viia,» ütles Kaubanduskoja juht Toomas Luman, öeldes, et õiguskaitseorganid kindlasti teevad oma tööd ja viivad end asjaga kurssi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles