Ühe ajastu lõpp: CD-plaatide tootja Tartus pankrotistus

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CD-plaadid
CD-plaadid Foto: Aivar Aotäht/ Sakala

Tartus läks pankrotti CD ja DVD plaate tootnud Digibox, millele sai osaniku sõnul saatuslikuks muutuv turg. 

Digibox läks pankrotti muutunud turusituatsiooni tõttu. Plaaditehase raskused algasid aastal 2009, mil oli majanduskriis.

Järgmine hoop tuli 2012-2013, mil CD- ja DVD plaate enam ei ostetud. Iga aastaga kukkus ära 30 protsenti mahust. «2015. aasta alguseks oli mahust järel 30-40 protsenti võrreldes aastatega 2011-2012,» ütles ettevõtte osanik Kalev Päll. 

See on kõige kaalukam põhjus. Ta tõi näiteks, et täna pole Eestis enam ühtegi plaadipoode, ent kolm aastat tagasi oli neid veel üle kümne. Praegu tuleb tihti ka mujal Euroopas järelturule seadmeid, mis on jäänud järele pankrotistunud plaaditootjatest. 

Kui 2011 hõlmas Digiboxi  tootmismahust umbes 80 protsenti kasumlik DVD plaatide tootmine ja umb 20 CD plaatide tootmine, siis 2015 oli olukord vastupidine. Samuti kukkusid aastatega ära regulaartellimused, kuid üksiktellimuste pealt on raske olemasolevaid kohustusi täita, selgitas ta. 

2013. aastal plaanis Digibox küll tegevuse suunda muuta ja hakata tegelema pappkarpide tootmisega. «Kahjuks see meil ei õnnestunud ja sakslastega lepingut ei tulnud,» ütles Päll.

Kevadel sai ettevõtte osanikuks ettevõtete likvideerimisega tegelev Kaupo Meier, kes keeldus asja kommenteerimast. Kohus kuulutas plaaditootja pankroti välja 10. septembril. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles