Hiina ametnikud jäid Eesti piimatootjatega rahule

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piimapulbrit soovib Hiina eksportida näiteks E-Piim. Pildil E-Piima juht Jaanus Murakas.
Piimapulbrit soovib Hiina eksportida näiteks E-Piim. Pildil E-Piima juht Jaanus Murakas. Foto: Andres Haabu

Eelmisel nädalal kontrollisid Eesti piimatöötlejaid neli Hiina inspektorit, kelle esialgne tagasiside oli Eesti Veterinaar- ja Toiduameti juhi Ago Pärteli sõnul positiivne.

«Rõhutati, et Eesti on sõbralik riik ja et alanud on tihe ja viljakas koostöö. Nemad kinnitasid omalt poolt, et meie riikliku järelevalve korraldus piimandussektoris on hea ja ettevõtted samuti,» ütles Pärtel.

Sel nädalal peab Eesti saatma neile mõned tõlked ja siis oodatakse kirjalikku raportit. Lisaks on vaja allkirjastada vastastikuse mõistmise memorandum Eesti maaeluministri ja Hiina kontolliasutuse AQSIQ vahel. Seejärel võib lõpuks avaneda Hiina turg Eesti piimatoodetele.

Visiidi käigus tutvusid Hiina inspektorid järelevalve üldise korraldusega veterinaar- ja toiduametis, VTA kohalikes asutustes ning Veterinaar- ja Toidulaboratooriumiga. Külastati kolme piimatöötlemisettevõtet ja üht piimafarmi.

Tunnustamisprotsess on kestnud juba kaks aastat ning Veterinaar- ja Toiduamet on seni kirjalikult edastanud mahukaid ülevaateid valdkonna seadusandlusest, järelevalve korraldusest ning selle tulemustest.

Jaanuaris külastas Eestit Hiina Rahvavabariigi asepõllumajandusminister Niu Dun, kellega koos allkirjastati Eesti ja Hiina põllumajandusministeeriumide vaheline koostöölepe. Eesti toidutootjad soovivad Hiina turule viia eelkõige piima-, liha- ja kalatooteid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles