Sipilä: probleem pole mitte riigivõlg, vaid selle kiire kasv

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peaminister Juha Sipilä.
Soome peaminister Juha Sipilä. Foto: Mihkel Maripuu

Soome peaminister Juha Sipilä ütles täna riigiraadio intervjuutunnis, et Soome peamine probleem on riigivõla kiire kasv ning et palju ei puudu, kui Euroopa Komisjon hakkab Soomele dikteerima, kus ja mida kärpima peab.

Majandusnobelist Joseph Sitglitz kritiseeris rahvusringhäälingule YLE antud intervjuus Soome valitsust, et too keskendub liigselt riigivõlale. Sipilä vastas tänases raadioesinemises kriitikale, öeldes, et probleem pole mitte riigivõlg, vaid selle kiire kasv.

«Seitse aastat on võlakoorem kasvanud miljoni euro jagu tunnis. See on Euroopa kõige karmim sõit. Võlg kasvab praegu juba kiiremini kui Kreekal,» ütles Sipilä.

«Napilt on puudu sellest, et satume liigse defitsiidi menetlusse, mis praktikas tähendab, et meie ise enam oma kärbete üle ei otsusta, vaid et neid otsuseid teeb Euroopa Komisjon,» lisas Sipilä.

Sipilä pidas õigustatuks reedest töövõtjate esindusorganisatsioonide suurmeelevaldust, kuigi kärpeid on vaja teha. Ta lisas, et tööturu osapooltele antud poolteist nädalat aega on piisav, et kärpetes otsustele jõuda.

«Lahendus kindlasti leidub, kui tahtmist on. See ei ole kunagi seisnud ajapuuduse taga,» ütles ta.

«See, et pakett tuleb tasakaalustatum, on täiesti tööturu osapoolte teha,» sõnas Sipilä vastusena kriitikale, et valitsuse pakutud kärped rõhuvad enim väikesepalgalisi ja vahetustega töötajaid.

Samas tõrjus Sipilä täielikult mõne asjatundja pakutud devalveerimise ideed. «Aeg kuldab mälestusi,» märkis ta, öeldes, et eelmine devalveerimine viis paljude ettevõtete kadumiseni ja suure töötuseni, aga paljud ei taha seda enam mäletada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles