VTA: Võrumaa väikefarmis võib olla Aafrika seakatk

Georgi Beltadze
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sead. Pilt on illustratiivne
Sead. Pilt on illustratiivne Foto: SCANPIX

Veterinaar- ja toiduameti (VTA) peadirektori Ago Pärteli kinnitusel võivad ühe Võrumaal Varstu vallas asuva väikefarmi sead olla nakatanud Aafrika seakatku.

Pärtel ütles Postimehele, et 104 ristandseaga farmis diagnoositud seakatku kinnitus tuleb laborist alles homme.

VTA direktor lisas, et ka selle juhtumi puhul võis inimfaktoril olla oma roll.

Juhul kui viiruse diagnoos Varstu vallas asuvas farmis saab kinnituse, siis see ei muuda Pärteli sõnul praegust pilti Eestis, mis puudutab Euroopa Komisjoni kehtestatud kitsendustega tsoone, sest Võrumaa on terve maakonnana nagunii kolmandas tsoonis.

Kitsendustega tsoonid Eestis Pilt:
Kitsendustega tsoonid Eestis Pilt: Foto: Euroopa Komisjon

Viimane kord avastati sigade Aafrika katk kodusigadel 29. augustil Viljandimaal Viljandi vallas asuvas seafarmis, kus peeti 15 siga. Kõik sead hukati ja korjused hävitati.

Esimene sigade Aafrika katku juhtum Eestis diagnoositi eelmisel aastal 8. septembril, mil Hispaanias asuvast Euroopa Liidu referentlaborist saabus kinnitus Valgamaal Hummulis surnult leitud metssea kohta. Esimesed seakatku juhtumid kodusigadel diagnoosis VTA selle aasta 21. juulil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles