Tusk: Euroopa on kaotanud kontrolli piiride üle

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu president Donald Tusk.
Euroopa Liidu president Donald Tusk. Foto: SCANPIX

Nädalavahetusel liikmesriikide peaministritele läkitatud kirjas hoiatas Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk, et kontinent on kaotanud kontrolli oma välispiiride üle.

Tusk kirjutas, et liidrid peavad vaatama silma «brutaalsele reaalsusele» sellistes piiririikides nagu näiteks Kreeka, vahendab Financial Times.

Kaootilises olukorras ei suuda Kreeka võimud sisserändajaid korralikult «sorteerida» ega teha kindlaks, kas tegemist on majandusmigrantide või varjupaigataotlejatega, tunnistavad Euroopa ametnikud.

Samal ajal rõhutavad Tšehhi ja Poola poliitikud, et on nõus võtma vastu põgenikke vaid vabatahtlikkuse alusel ning tingimusel, et sisenemise reeglid on karmimad ja toimivad. «Esmane prioriteet peab olema Euroopa Liidu piiride kindlustamine,» ütles kõrge Poola diplomaat.

Tuski kiri läks teele kolmapäeval toimuva Euroopa kriisikohtumise kontekstis. Värskeimas Financial Timesi valduses olevas otsuse projektis on «kvootidega» seonduvat varasemaga võrreldes taas lahjendatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles