Lihatootja Rey esitas pankrotiavalduse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liha.
Liha. Foto: Viktor Vesterinen

Raplamaal Kehtnas sigu kasvatav ja lihatooteid valmistav AS Rey on esitanud kohtule avalduse enda pankroti väljakuulutamiseks, ettevõtte 43 inimest on koondatud.

«Kohus kuulas täna ära ajutise pankrotihalduri aruande ja minu poolsed selgitused, samuti andis selgitusi LHV Pank, kes on meie võlausaldaja,» ütles ettevõtte juhatuse liige Rait Kütt BNSile.

Rey taotleb Küti sõnul enda pankroti, kuna sektoris valitsev olukord teeb jätkamise võimatuks. «Me ei näe võimalust sellisel suunal tootmist jätkata nagu kvaliteettoodete tootmine jahutatud kodumaisest lihast. See pole praeguses olukorras võimalik, selleks peaks kõrval olema mingi muu tootegrupp, mis võimaldab toota odavast importlihast toodangut ja katta sellega kvaliteetse tootesarja nullkasumlikkus või kahjumlikkus,» rääkis Kütt.

Tootmise jätkamine eeldaks tema sõnul kompromisse ja Rey puhul poleks see kahjuks võimaldanud jätkata ettevõtte traditsioone.

Kevadel kuulutas kohus välja Rey seakasvatusega tegeleva tütarettevõtte OÜ Rey Seakasvatus pankroti, toona pidas Kütt AS Rey jätkamist veel võimalikuks.

«Kevade poole alustasime koostöös pangaga projekti, et vaadata, kas on võimalik toota sellise äriidee järgi liha Eesti Vabariigis. Jõudsime pangaga järeldusele, et jah, on võimalik, kuid see on ääretult riskantne tegevus, eriti arvestades tururiske. Raplamaa on teises tsoonis ja siin otse meie aia taga on kaks katkuga metssea leidu. Selles mõttes on täitsa mõistetav, et pank otsustas, et selline tegevus tema jaoks on liigse riskiga, et mitte jätkata refinantseerimist."

Suurim võlg on Reyl LHV Panga ees suurusjärgus 1,4 miljonit eurot, teine suurem võlausaldaja on maksuamet ja kolmas suurem võlg on Küti sõnul tema enda oma ehk talle kuuluvalt ettevõttelt Archaeology Team OÜ, kes ettevõttele sigu andis.

«Kui nüüd võtta meie kohustuste ja vara väärtus, siis bilansiline väärtus on suurem kui kohustused. Praegu ei saa me aga oma tootmiskompleksi hinnata toomiskompleksina, vaid betooni ja vanarauana,» sõnas Kütt.

Kõige suurema murena tõigi ta välja, et sigade aafrika katku tõttu on eksporditurg kinni. «Ettevõte ootab nüüd uut omanikku, kes on valmis tänasel päeval võtma riski, mil meie turg on ekspordipiirangute tõttu lihast üleküllastunud. Tootmisvõimekus on olemas, inimesed on olemas. Toota pole mingi küsimus, aga seda pole kuhugi müüa,» rääkis ta.

Võlausaldajate esimene koosolek on 7. oktoobril ja kohtu määrus peaks tulema 23. septembril. Ettevõtte ajutiseks pankrotihalduriks on kohus määranud Maie Klemmeri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles