Goldman Sachs: nafta hind jääb madalaks veel 15 aastaks

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftatorn Bahrainis.
Naftatorn Bahrainis. Foto: SCANPIX

Tuntud investeerimispank Goldman Sachs ennustab, et nafta ülepakkumine hoiab selle hinna madalana veel 15 aastal.

Pole välistatud, ehkki tõenäosus jääb alla 50 protsendi, et musta kulla hind langeb koguni 20 dollarini barrel. Selle tõenäosus on kõige suurem oktoobris või märtsis kui naftatöötlusettevõtted sulgevad oma tehaseid hooldustöödeks, ütles Bloombergile Goldman Sacshi tooraineturgude peaanalüütik Jeffrey Currie. Goldmani nafta hinna pikaajaline hinnasiht on 50 dollarit barrel.

«Kui me mõtleme nafta hinnale pikemas perspektiivis, siis jah, meil on see 50 dollarit barrel,» ütles Currie. «Siiski on risk ka allapoole arvestades, mis toimub teistel tooraineturgudel ning mis toimub makroturgudel laiemalt,» lisas ta.

Madalam rauamaagi, vase ja terase hind aga ka tooraineid tootvate riikide nõrgenenud valuutad on kahandanud naftatootjate kulusid. Maailm liigub tema sõnul toorainete hinnaliikumise 30-aastase tsükli investeerimisfaasist ekspluatatsioonifaasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles