Hiiumaa neiu pressib mahla järelhaagisel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triinu Schneideri saab mahlate-
gemiseks appi 
kutsuda kõikjale Eestis, sest tema mahlapress on järelhaagisel 
kergesti kaasaveetav.
Triinu Schneideri saab mahlate- gemiseks appi kutsuda kõikjale Eestis, sest tema mahlapress on järelhaagisel kergesti kaasaveetav. Foto: Me

Igapäevaselt Hiiumaal Kassaris toimetavat naist on võimalik endale appi kutsuda ainult ühel tingimusel – valmis peab olema vähemalt 4000 kilogrammi õunu.

«Siis jagub mul päevaks tööd,» põhjendas Triinu Schneider. Kuna ühel perel üldjuhul niivõrd palju õunu pole, on mahlapressiteenus muutunud Triinu Schneideri sõnul populaarseks töökollektiivide seas, kes koguvad kamba peale õunad kokku ja tellivad siis mahlapressi kohale.

Triinu Schneider suudab teha mahlaõunast 20 minutiga 100 liitrit mahla. Antud teenuse hind on 0,25 senti väljatulev liiter.

Tänavusest aastast pakub Kassari neiu lisaks kuumutamise ehk pastöriseerimise teenust. Ja seda kõike järelhaagisega kohale sõites.

Igast maitsvast õunast kahjuks Triinu Schneideri sõnul mahla ei saa. «Mahla tegemiseks ei sobi suveõunad nagu «Martsipan», «Valge klaar», «Lambanina»,» kõneles ta ja nentis, et see mahl võib olla väga magus, nagu inimesed räägivad, aga selline pehme struktuur ei sobi tema mahlapressile.

Õunad hobustele

Plaan mahla tegema hakata tuli Triinu Schneideril soovist endale ise maal tööd pakkuda.

Triinu vanemad olid kolhoosiaja lõpus erastanud Kassarisse rajatud suure õunaaia ja tegelesid õunte müügiga, mistõttu oli õunu heldelt käes. Noor naine leidis, et kõiki sorteerimisel järele jäänud õunu ei pea hobustele söötma, vaid neid saab veel ära kasutada ja koos vennaga panid nad paberile sobiva masina joonised. Nendesamade jooniste järgi tellitigi lõpuks Austria tehasest järelhaagis koos pressimise tehnikaga.

«Nüüd saavad loomad õunte asemel pressimisest üle jäänud jäägid omale,» sõnas Triinu Schneider.

Firmas Voran eritellimusena ehitatud mahlapress läks maksma nii palju, et ilma toetusteta ei oleks Triinu Schneider seda osta jaksanud. «Selle hind on sama kallis kui mu kahekordne palkmaja,» rääkis ta naljatades.

Triinu Õunamahl

Kui kõik huvilised saarelt ja ka mandrilt on oma mahla valmis saanud, siis hakkab Triinu Schneider enda mahemärgistusega toodangut – Triinu Õunamahla – tegema. «Kust veel peaks mahetoodang tulema kui mitte Eesti saarelt,» küsis ta.

Triinu Õunamahla saab osta 0,5-liitrises pudelis, 3-liitrises pakis ja purgis ning sellest aastast ka 10-liitrises pakis. See on müügil ligi 70 kaupluses üle Eesti.

Eksportida pole ta oma mahla tahtnud. «Olen pigem tuntud Eestis, kui veidi rikkam väljapoole müües,» lausus Triinu Schneider, lisades, et ta ei suudakski nii palju toota, kui välisturu jaoks vaja oleks.

«Müün nendele, kes mahemahlast lugu peavad,» võtab ta oma klientuuri kokku. Lisaks õuntele on hakkaja Hiiumaa neiu proovinud teha veel ploomi-, rabarberi- ja astelpajumahla. Lähitulevikus ongi plaan müügile tuua astelpajumahl.

Artikkel ilmus Postimehe erilehes Maaelu Edendaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles