Viljasaak on nii hea, et põllumehed ei jõua seda põldudelt ära vedada

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: claas

Eesti üks suuremaid vilja kokkuostjaid, Baltic Agro juht Ants Puusta arvas, et käesoleval aastal saadakse Eesti põldudelt 1,4 kuni 1,5 miljonit tonni vilja, millest nende ettevõte ostab pea kolmandiku. Kogused on tänavu nii suured, et probleeme on nii ladude kui ka transpordiga.

«Põllumehed on viljakasvatusse palju panustanud ning vanajumal on viljakasvu soosinud,» ilmestas tänavust saagikust Baltic Agro juht. Temaga nõustus AS Oilseeds Trade müügijuht Meelis Fink, kelle sõnutsi on Eestimaa põldudelt tänavu loota rekordsaaki. «Eks näis, kui vili on koristatud, sest arvesse läheb ikka see, mis on salves,» märkis Fink.

Tulus rapsikasvatus

Kokkuostjate arvates on tänavu kõige kasumlikum põllukultuur raps. Nii Ants Puusta Baltic Agrost kui ka Meelis Fink Oilseedsist kinnitasid, et rapsi õlisisaldus on sel aastal äärmiselt kõrge. «Sel aastal on täiesti tavaline 47- või 48-protsendine rapsi õlisisaldus. On olnud ka saaki, millel on lausa 50 protsenti õlisisaldust,» sõnas Meelis Fink.

Ants Puusta arvates tulekski Eesti põldudel väärindada just rapsi, mille saagikus aasta-aastalt kasvab ning mille hind on võrreldes teiste põllukultuuridega märksa kõrgem.

Oilseeds Trade müügijuht Meelis Fink tõi välja, et sel aastal on oluliselt populariseerunud oakasvatus. Baltic Agro juht Ants Puusta leidis, et Eesti põllumehed võiks rohkem rõhku panna ka õlleodra ja toiduvilja kasvatamisele. Aastatega on Eesti põldudel vähenenud kaera ja rukki kasvatamine. «Nende hind on juba mitu aastat madal,» tõi antud kultuuride vähenemise põhjustena välja Meelis Fink.

Kui palju rekordsaak põllumeestele tulu toob, sõltub ennekõike sellest, kellele ning millal saak müüakse. Baltic Agro juht selgitas, et enne lõikushooaja algust oli viljahind möödunud aastaga võrreldes kõrgem, kuid nüüd on hinnad liikunud alla. «Läinud aastaga võrreldes on hinnad samal tasemel,» kinnitas ta. Meelis Fink arvas, et rekordsaagid parandavad põllumeeste elujärge märkimisväärselt. «Mingil hetkel olid vilja hinnad umbes kakskümmend eurot praegusest tasemest kõrgemad. Kes siis lepingud tegid, need saavad päris hea hinna,» kinnitas Fink.

Eesti vili kolmele kontinendile

Tänavuste rekordsaakide puhul teeb põllumeestele ja kokkuostjatele muret vilja transport ja ladustamine. «Plaanime kokku osta umbes 100 000 tonni vilja. Probleemiks on ladude vastuvõtuvõime, mis ei lase meil suuremat kogust kokku osta,» rääkis Oilseeds Trade müügijuht Meelis Fink.

Samuti on Ants Puusta sõnul keeruline viljaveoks transporti leida. «Suurte saakide ja võimsate kombainide tõttu ei jõua vilja ära vedada,» lisas ta.

Enamik siin kasvatatud viljast eksporditakse maailma eri paikadesse. Meelis Fink selgitas, et sisetarbimine on päris palju langenud ning see suurendab eksporti veelgi. Eesti vili jõuab läbi siinsete müüjate lausa kolmele kontinendile. «Oder eksporditakse arvatavasti Saudi Araabiasse, toidunisu läheb Lähis-Itta ja Aafrikasse, söödanisu, rukis ja kaer viiakse Euroopasse,» rääkis Ants Puusta.

Artikkel ilmus Postimehe erilehes Maaelu Edendaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles