Sipilä soomlastele: pikem tööpäev või väiksem puhkusetasu ja kärpeid ei tule

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peaminister Juha Sipilä.
Soome peaminister Juha Sipilä. Foto: Mihkel Maripuu

Täna õhtul Soome rahvusringhäälingus rahvale esinenud Soome peaminister Juha Sipilä pakkus veel viimasel hetkel tööturu osapooltele lahendusi, mis peataks plaanitavad kärped: kas 20 minutit pikem tööpäev või väiksem puhkusetasu.

«Pöördun veel korra tööturu osapoolte poole,» ütles Sipilä. «Otsige ränkadeks peetud meetmete, nagu pühapäevase lisatasu kärpimise, asemele kergemaid lahendusi töötingimuste raamlepete seest. Veel on aega paar päeva, enne kui parlament asub käsitlema valitsuse pakutud meetmeid. Kogu valitsuse pakutud paketti on võimalik asendada kas lisades paarkümmend minutit tööpäevale või puhkusetasudest loobudes.»

Sipilä lisas, et esitatud kärpemeetmed pole valitsusele põhimõtteline küsimus. «Eesmärgist aga me ei tagane,» ütles ta, viidates valitsuse plaanile parandada Soome konkurentsivõimet viie protsendi võrra.

Sipilä sõnul on valitsusliidul valijatelt saadud mandaat reforme teostada.

«See lähenemine enam ei tööta, et ootame ja vaatame ja võtame võlgu,» ütles Sipilä. «Nüüd tuleb teha reforme päriselt, mitte mõelda stiilipunktidele.» Tema sõnul toetab reforme ka osa opositsioonist.

Sipilä tõi näiteks Iirimaa ja Portugali, kus võlakoormast vabanemiseks ja majanduse olukorra parandamiseks on tehtud palju suuremaid kärpeid.

«Olime esimeste seas Kreekale nõuandeid jagamas,» ütles ta. «Võtame need nõuanded nüüd ise kasutusele. Me ei saa lasta asja niikaugele, et meie eest hakkavad otsustama teised.»

Soome peaministri sõnul on tööturu osapooled – tööandjad ja töövõtjad – läinud teineteisest juba liiga kaugele. Ta tõi näite Saksamaalt, kus ettevõtjad peavad otsuseid tehes silmas, et saaks hoida töökohad kodumaal ning kus töötajate esindajad sama eesmärgi nimel tööandjatega koostööd teevad ja lahendusi otsivad.

Soome riigijuhid tavaliselt väljaspool riigipühi meedias kõnet ei pea, Sipilä tänane esinemine oli ses osas ebatraditsiooniline. Soome sotsiaalmeedias tõmmati enne kõnet paralleele «noodikriisiga» 1961. aastal, mil NSVL oli Soomele esitanud välis- ja kaitsepoliitikat arvustava ametliku noodi ning president Urho Kaleva Kekkonen käis seepeale Moskvas n-ö «vaibal». Tagasi tulles esines ta televisioonis rahvale, selgitades NSVL ja Soome suhteid.

«1961. aastal käis Kekkonen Moskvas ja pidas pärast seda rahvale kõne; 2015. aastal käis IMFi delegatsioon Soomes ja pärast seda pidas Sipilä rahvale kõne,» ironiseerisid kommentaatorid sotsiaalmeedias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles