Soome reedel: bussid, lennukid, tehased seisavad

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome ametiühingute Helsingis korraldatava massimeeleavalduse bänner.
Soome ametiühingute Helsingis korraldatava massimeeleavalduse bänner. Foto: Repro

Helsingis reedel toimuva ametiühingute massimeeleavalduse ajal seiskub bussi-, rongi- ja lennuliiklus, aga ka paljud tehased ja kauplused, selgub Soome rahvusringhäälingu YLE koostatud ülevaatest.

- Bussiliiklus seiskub ööpäevaks. Transpordi ametiühingu AKT otsus ei puuduta tellimusreise, vaid ainult liinireise.

- Rongiliiklus seiskub hommikul kella kuuest õhtul kella kuueni. Enne kella kuut hommikul startinud rongid sõidavad siiski lõpuni. Tõenäoliselt seiskuvad ka Helsingi tramm ja metroo, sealsete töötajate ametiliit otsustab meeleavalduse toetusmeetmete üle homme.

- Lennuliikluses on päev läbi segadus, sest AKT liikmed ei tangi ega hoolda lennukeid. Stjuardesside ametiliidu liikmed ei teeninda lennukeid kella 11 ja 13 vahel, mistõttu selleks ajaks plaanitud lennud täiearvulise meeskonna puudumise tõttu ei stardi.

- Kaubalaevade laadimise ja lossimise Soome sadamates katkestavad hommikul kella kuuest õhtul kella kuueni meremeeste ametiühingusse Merimies-Unioni kuuluvad liikmed.

- Reisilaevadel ei tööta Merimies-Unioni liikmed kell 11-13, samuti ei töötata sel ajavahemikul puksiiridel, parvlaevadel, jäämurdjatel ja uurimislaevadel, aga ka sadamates.

- Osa kauplusi on samuti kinni kell 11-13, kui kauplusetöötajaid esindava ametiühing PAM liikmed katkestavad töö.

- Mõned tervishoiuasutused võivad olla suletud, aga tervishoiuala ametiliidud Tehy ja Super täpsustavad veel oma meeleavaldust toetavaid meetmeid. Kriitilisi operatsioone ja elutähtsat ravi töökatkestus ei puuduta.

- Koolid ja lasteaiad peetakse siiski lahti, teatas ala ametiühing OAJ täna, ehkki õpetajad osalevad meeleavaldusel.

- Hommikune post veetakse postiala ametiliidu teatel laiali, kuid päeval postitöötajad ei tööta.

- Riigiteenistujaid ühendav ametiühing Pardia on teatanud, et liidu liikmed toetavad meeleavaldust ja katkestavad mõneks tunniks reedel töö. Pardia teatel on liikmetel luba lahkuda töölt kell 10 ja nad peavad naasma vähemalt kell 15. Pardiasse kuulub muu hulgas ka pealinna politseinikke.

- Ööpäevaks seiskuvad Stora-Enso, UPM ja Metsä-Groupi paberi- ja tselluloositehased. Puu- ja metsatööstuse töötajaid esindav Puuliitto teatas, et liitu kuuluvad operaatorid ja puusepad ei tööta hommikul kuuest õhtul kuueni.

- Metallitööstuse töölisi esindava ametiliidu Metalli liikmed lähevad Helsingisse meeleavaldusele, mistõttu seiskuvad reedel terveks päevaks mitu metalli- ja masinatööstuse käitist.

- Lapin Kulta -nimelist õlut tootva Hartwalli õlletehase töölised katkestavad töö ööpäevaks.

- Ametiühingusse Rakennusliitto kuuluvad ehitustöölised tohivad peatada töö solidaarsusest meeleavaldajatega kolmeks tunniks hommikul kella kuue ja õhtul kella kuue vahel.

- Hommikul kella kuuest õhtul kella kuueni ei tööta ka elektrike ametiliidu Sähköliitto liikmed. Erand tehakse elektri- ja soojusjaamadele, kriitiliste ja elutähtsate ühenduste ning tähtsate riiklike struktuuride hoolduspersonalile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles