Teemandid on oma sära kaotamas

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teemandid ühes India lihvimistöökojas.
Teemandid ühes India lihvimistöökojas. Foto: SCANPIX

Aastakümneid on teemantide soetamine olnud kindel investeering, sest maailma suurim kaevandaja De Beers hoidis pakkumise ja nõudluse tasakaalus, mistõttu nende hinnad ainult tõusid.

Tänaseks on teemandimonopol murenemas ning finantskriisi ajal 2009. aasta alguses nähti teemantide esimest hinnalangust enam kui poolsajandi jooksul. Tänaseks on saabunud uus hinnalanguse tsükkel ning tundub, et seekord kestab langus pikemat aega.

Teemandikaubanduse infokeskuse Rapaport Group andmetel on ühekaraadiste (üks karaat võrdub 0,20 grammiga) lihvitud teemantide hind kukkunud 12 kuuga 12,9 protsenti ning 0,30 karaadiste kivide hind koguni 29 protsenti.

Rapaport hoiatas, et Hiina majanduskasvu aeglustumine, riigiametnikele kallite kingituste tegemise piiramine ning jüaani devalveerimine vähendab sealset tarbimist veelgi.

Langenud on ka toorteemantide hinnad. Nii De Beers kui ka Venemaa teemanditootja Alrosa on öelnud, et toorteemantide hind langes esimesel poolaastal kuus kuni kaheksa protsenti. De Beers on turu toetamiseks sel aastal vähendanud tootmist juba kahel korral, kirjutab The Wall Street Journal.

Majanduslehe sõnul on tugevam dollar muutnud teemandid Euroopa ja Aasia klientide jaoks kallimaks ning turg ilmselt nõrgeneb veelgi.

Olenemata sellest, kas Hiina aktsiaturu kukkumine mõjutas ka reaalmajandust või mitte, alandab turgude edasise langemise risk usaldust ka teemandituru suhtes. Võimalik uus jüaani devalveerimine teeb Hiina jaoks vääriskivid veel kallimaks.

Hiina on USA järel suuruselt teine lihvitud teemantide turg maailmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles