Madalate baasintresside aeg hakkab läbi saama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valuutad
Valuutad Foto: SCANPIX

Käesolev nädal võib tähistada ühe perioodi lõppu – USA keskpank teatab neljapäeval oma baasintressiotsuse, ja isegi kui keskpank baasintressi ei tõsta, on 2008. aastast nullilähedase baasintressi aeg analüütikute sõnul varsti läbi, kirjutab Kauppalehti.

USA keskpank ei ole baasintressi tõstnud 2006. aastast peale. Aga nüüd on mitmed märgid hakanud intresitõstmist toetama. USA majandus on kriisist toibunud kiiremini kui euroala. Teises kvartalis kasvas USA majandus 3,7 protsenti. USA aktsikursid on tõusnud 2009. aastast peale ja tekitanud mullikartuse. USA töötuse määr on langenud 5,1 protsendile, mida peetakse peaaegu täistööhõiveks. Samas palgatõus on jäänud mõõdukaks.

Kuid intressitõstmine ei ole endastmõistetav. Näiteks 0,3-protsendine inflatsioon ei toeta seda. Inflatsioon hoiavad all odav nafta ja kallis dollar, kuid samuti digitaliseerimise ja tehnoloogia areng. Kõhklusi lisab Hiina majanduskasvu aeglustumine, mida USA keskpank ei taha veelgi rohkem mõjutada.

Ka Maailmapank hoiatab, et USA intressitõus tekitaks lisaprobleeme arenevate riikidele, kust raha hakkaks intressitõusu järel välja voolama.

Juhul kui USA keskpank neljapäeval baasintressi ei tõsta, juhtub see tõenäoliselt detsembris. Sinna on veel aega, et Euroopa saaks järele tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles