Euroopa Liit murrab Hiina riigihangetele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liit murrab teed Hiina avalikele hangetele.
Euroopa Liit murrab teed Hiina avalikele hangetele. Foto: SCANPIX

Keset ülemaailmset vaidlust Pekingi vahetuskursi üle püüab Euroopa Liit saada Hiinaga kokkulepet riigihangete osas.

Enamasti saavad Hiina riigihangetel osaleda ainult ettevõtted, kes on ennast kohapeal registreerinud. Mitmed välisfirmad on ka kohapeal registreeritud, kuid paljud neist saab ka taolise nõude tõttu mängust välja jätta.

Sellepärast on täna esitlusele tuleva Euroopa 2020 kaubandusstrateegia peamine tugisammas nõue, et Hiina asjaajamine Euroopa firmadega muudetaks läbipaistvamaks.

Hiina riigihangete reeglid on osa valitsuse püüdlusest edendada innovatsiooni kohalike ettevõtete seas ning muuta riigi majandus vähem sõltuvamaks odavate toodete valmistamisest.

Nõuded on aga ajanud marru välismaised tehnikafirmad, kes väidavad, et hanked Hiinas on kallutatud nende kahjuks ja kohalike firmade kasuks.

Kuigi Hiina keskvalitsus on seisukohal, et riik ei diskrimineeri välisfirmasid riigihangetel, julgustavad reeglid ometi kohalike omavalitsusi välisfirmasid hangetelt kõrvale jätma, seda lepingute puhul, mis on väärt miljardeid dollareid.

Euroopa riigid on võrreldes USAga Hiina suhtes olnud järeleandlikumad, kuid see on muutumas. Seda tänu vohavale Hiina impordile ajal, mil Euroopa vaevleb suure tööpuuduse käes.

Hiina esindaja Euroopa Liidus sõnas, et Pekingi nõue, et riigihangetel osalejad oleksid kohalikult registreeritud on mõeldud kohaliku tehnoloogi arengu kannustamiseks, sarnaselt USA ja Euroopa Liidu makstavate teotustega Boeingule ja Airbusile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles