Sooline võrdõiguslikkus ja paindlik tööaeg elavdavad majandust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni asepresident Viviane Redingi
Euroopa Komisjoni asepresident Viviane Redingi Foto: SCANPIX

Eile avaldatud Euroopa Komisjoni uuringus leitakse, et paindlik tööaeg ning sooline võrdõiguslikkus on kasulik nii tööandjale kui ka -võtjale.

Komisjoni asepresidendi Viviane Redingi sõnul aitavad paindlik tööaeg ning puhkused suurendada tööhõivet ja muuta iivet jätkusuutlikumaks.

«Majanduslanguse ajal aitab paindlik tööaeg inimestel säilitada oma töökoha. Me peame jätkama peresõbraliku tööturu struktuuri loomisel tehtud edusamme: mõlemad, nii paindlik tööaeg kui ka sooline võrdõiguslikkus on majanduse elavdamiseks olulised,» lisas ta.

Aruandest selgub, et liikmesriigiti valitseb tööaja paindlikkuse osas endiselt suur erinevus. Säärane töökorraldus on populaarsem Põhja- ja Lääne-Euroopas, samal ajal kui Kesk- ja Ida-Euroopa riikides on rohkem levinuks 40-tunnine töönädal.

Probleemina mainitakse ka seda, et kuni organisatsioonides käsitatakse paindlikkust nn naiste tööajakorraldusviisina kinnistab see pigem soolisi erinevusi, kui muudab neid.

Ülevaade juhib tähelepanu ka sellele, et praegune finants- ja majanduskriis on jätnud endast selge märgi ning paindlikkust nähakse nüüd kui olulist poliitilist meedet, millega aidata töötajatel kohaneda muutuvate majandustingimustega.

Euroopa Komisjoni alustas ELi tööajaeeskirjade läbivaatamisega tänavu märtsis ning sellega seoses on plaanis avaldada eksperdiaruanne ka tööajaeeskirjade sotsiaalse ja majandusmõju kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles