EASi petmine läks maksma tuhandeid eurosid

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus.
Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus. Foto: Peeter Langovits

Kohus määras kokku ligi 5000-eurose rahalise karistuse ettevõttele ja selle juhile, kes esitasid Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusele (EAS) toetuse saamiseks dokumente, mis viisid EASi eksitusse projekti raames tehtud kulutuste suuruse ja abikõlblikkuse osas.

Ettevõte küsis raha projektidele «Lisaseadmete soetamine õhufiltrite tootmiseks» ja «OÜ Nordic-Filter sisenemine eksportturgudele», mille kogumaksumus pidi firma väitel olema 136 195 eurot, kirjutab Saarte Hääl.

Ever Lippu süüdistati selles, et ta esitas OÜ Nordic-Filters nimel taotlused kahele projektile EASist  kokku enam kui 65 000 euro saamiseks, jättes dokumentidega mulje, et OÜ-l Nordic-Filters on projekti elluviimiseks vajalik 70 622-eurone omafinantseering olemas.

Lisaks ei teavitanud OÜ Nordic-Filters EASi sellest, et soetatud seadmed pärinesid ettevõtte juhatuse liikmega seotud ettevõttest, olles seega ostetud näiliku tehinguga. «Seega ei ole ettevõte ja selle juhatuse liikmed taganud struktuuritoetuse seaduse (STS) toetuse kasutamisega seotud kohustuste täitmist,» leidis prokuratuur süüdistuses.

EAS rahuldas Nordic-Filters OÜ taotlused 2010. aastal ja eraldas firmale kokku 47 486 eurot.

Kohus määras Ever Lipule rahalise karistusena 840 eurot, OÜ-le Air-Systems (kuni 3.06.2015 ärinimega OÜ Nordic-Filters) mõisteti rahaline karistus kanda 10 000 eurot riigituludesse.

Firma peab kohe tasuma 4000 eurot, ülejäänud summat ei nõuta sisse, kui aastase katseaja jooksul ei panda toime uut tahtlikku kuritegu.

Karistused määrati kokkuleppemenetluses, Ever Lipp väljendas toimepandu üle kahetsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles