Riiklik lepitaja: alampalk võiks olla 41 protsenti keskmisest palgast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riiklik lepitaja Henn Pärn.
Riiklik lepitaja Henn Pärn. Foto: SCANPIX

Riiklik lepitaja Henn Pärn pakkus kohtumisel tööandjate ja ametiühingutega välja printsiibi tuleva aasta alampalga arvutamiseks, mille kohaselt peaks alampalk suhtes keskmisse palka jõudma 41 protsendini.

«Millestki peab lähtuma, kui on nii suured erinevused nõudmistes,» selgitas Pärn BNS-ile oma ettepanekut.

Selline printsiip oli Pärna sõnul juba ära toodud poolte vahel 2001. aastal alla kirjutatud lepingus. «Nad pidid jõudma selleni 2008. aastaks, aga pole siiamaani jõudnud,» ütles Pärn.

«2017. aastaks pakkusin välja teise printsiibi, kuna siis rakenduvad juba alampalgaliste tagasimaksed, et siis jõuaksime selleni, et inimese minimaalne tulu võrreldes keskmise palgaga oleks 50 protsenti,» sõnas lepitaja.

Pärna sõnul olid nii ametiühingud kui tööandjad nende printsiipidega päri ja nüüd on tema ülesanne välja pakkuda konkreetsed numbrid, selleks on tal plaanis leida sõltumatu instants, kes selle prognoosi teeb.

«Teen ametliku lepitusettepaneku konkreetsete numbritega, järgmine nädal on volikogud, kes on pädevad otsustama kas võtavad selle vastu või ei,» lisas ta.

Ametiühingu soovide kohaselt tõuseks tuleval aastal alampalk 488 euroni ja ületuleval 609 euroni. Tööandjate hinnangul võiks miinimumpalk olla 417 eurot järgmisel ja 448 eurot ülejärgmisel aastal.

Hetkel on alampalk Eestis 390 eurot. Keskmine brutokuupalk oli Eestis teises kvartalis 1082 eurot. Sellise keskmise palga juures peaks alampalk 41-protsendise osakaalu juures olema 450 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles