Alla kolmandiku seafarmidest vastab bioohutuse nõuetele

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sead.
Sead. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuu aega kestnud veterinaar- ja toiduameti (VTA) erakorraline kontroll seakasvatusehitistes tuvastas, et 710 ehitisest vastab kehtivatele bioohutusnõuetele vaid 208.

Kontrollitud seafarmides elas VTA teatel kokku 330 440 siga. Nõuetele vastavates farmides (208) peeti neist 264 293 siga (80 protsenti). Ettekirjutustega farmides (373) peeti 66 147 siga (20 protsenti).

Ettekirjutuse saanud seafarmidele anti tähtaeg puuduste kõrvaldamiseks. Loomakasvatushoone territooriumi tarastamise kohta sai ettekirjutuse 341 ehitist, bioohutuskava kohta 236 ehitist, muude nõuete (desobarjäär, haljassööt, kokkupuude muude loomadega jm) kohta 210 ning sigade väljaspidamise kohta 14 seakasvatust.

Ettekirjutuse nii tarastamise kui ka bioohutusnõuete kohta sai 202 sigade ehitist, kolme valdkonna ettekirjutuse sai 154 ehitist.

«Kontrolli põhiline eesmärk oli viia info uute nõuete kohta iga üksiku seapidajani, kontrollida kehtivatest nõuetest kinnipidamist ning selgitada veelkord loomapidajatele taudiohuga kaasnevaid riske,» ütles VTA peadirektor Ago Pärtel.

Kontrolli käigus registreeriti peetavate sigade arv, kontrolliti bioohutusmeetmete rakendamist, bioohutuskava olemasolu ja sellest kinnipidamist, loomade väljaspidamise keelust kinnipidamist, desobarjääride ning territooriumi tarastuse olemasolu, sigade sööda ja allapanu ohutuse tagamist. Vajadusel võeti proove sigade aafrika katku välistamiseks. Veterinaarjärelevalve ametnikud ja volitatud veterinaararstid loomakasvatushoonetesse ei sisenenud ning sigadega kokku ei puutunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles