5 nippi, kuidas tööotsija luiskamiselt tabada

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töövestlus.
Töövestlus. Foto: Panther Media/Scanpix

Paljud tööotsijad kipuvad oma CVdes ning ka tööintervjuude käigus ennast tegelikkusest paremas valguses näitama. Entrepreneur.com jagab viite nippi, kuidas enne palkamisotsust kandidaadi aususes veenduda.

1. Testi kandidaatide väidetavaid oskusi

Tööotsijad kipuvad paraku liialdama ja luiskama. USA töövahendusportaali Careerbuilder poolt eelmisel aastal 2188 personalijuhi seas läbi viidud uuringu järgi on 58 protsenti kandidaatidest oma oskuste kohta valetamisega vahele jäänud.

Seetõttu tuleks võimalikult varakult, isegi enne esimest intervjuuvooru viia läbi väikesed testid, millega kandidaatide väidetavatele oskustele kinnitust leida.

2. Võta soovitajatega ühendust

Ülalmainitud Careerbuilderi uuringu järgi luiskavad tööotsijad ka muude asjade kohta. 42 protsenti neist jäid vahele varasemate töökogemuste kestvuse ja kuupäevade muutmisega, 34 protsenti ametinimetuste muutmisega ning 26 protsenti valetasid ettevõtete kohta, mille heaks nad väidetavalt töötasid.

Seetõttu tuleks võtta aega, et kandidaatide CVdes välja toodud soovitajatega tõepoolest ka ühendust võtta ning uurida kandidaadi töötamise aja, kohustuste ja tulemuste kohta. Kui võimalik, helista, mitte ära saada meil, kuna soovitaja hääletoon reedab soovitust saava inimese kohta üsna palju.

Tee kandidaatide kohta internetis taustauuring

Eriti kasulikud on avalikud sotsiaalmeediaprofiilid. Jobvite´i mullu läbi viidud uuringu järgi hindasid 55 protsenti tööandjatest kandidaatide sobivuse peale nende sotsiaalmeediakontodega tutvumist ümber. Seejuures 61 protsenti neist tegid negatiivse otsuse.

4. Vii läbi muid taustauuringuid

Vajadusel kontakteeru kandidaadi kolleegidega või vastava sektori spetsialistidega, et saada ülevaade kandidaadi senistest saavutustest ja võimetest. Ära alahinda palkamisotsuste mõju ettevõtte sisekliimale. Uutele töötajatele taustauuringute tegemisega näitad sa olemasolevatele töötajatele, et ettevõtte juhid hoolivad sellest, et nendega töötaks koos vaid parimad ja sobivaimad spetsialistid.

5. Usalda oma kõhutunnet

Berkeley ülikooli psühholoogide eelmisel aastal avaldatud uuringu järgi on võimalik valesid tuvastada kõige paremini alateadlikke vaimseid protsesse kaasates. See tähendab, et olukorra üleanalüüsimise asemel tuleks pigem usaldada oma esimest instinkti - kui miski tundub korrast ära olevat, siis tihtipeale see ka nii on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles