«Ma arvan, et nad hakkavad meid vihkama!» — Tartus hautakse revolutsiooni pesupesemises

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu meeste leiutis tõotab edu pesupesijaile ja masinatootjaile ning kadu pulbrimüüjaile. Fotol Mart Ustav jr
Tartu meeste leiutis tõotab edu pesupesijaile ja masinatootjaile ning kadu pulbrimüüjaile. Fotol Mart Ustav jr Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

Tartu teadlased on aastaid välja töötanud täiesti uut pesupesemise süsteemi, mis on nüüd äratanud maailmatasemel investorite ja Aasia pesumasinatootjate tähelepanu ning tõi eelmisel nädalal kõrge tunnustuse säästva tehnoloogia konkursil.

Iga laps teab, et pesu saab pesta kahte moodi: käsitsi ja masinaga. Mõlemal juhul viiakse riided kokku pesuainega, loputatakse hoolega ja kogu kasutatud vesi läheb kanalisatsiooni. Ja nii iga kord uuesti ja uuesti – ikka uus keemia pesuvette, olgu see siis seep, pulber või kapseldatud vedelik.

Harjumuspärane, kuid tüütu ja kallis. Nüüd on teadlased leiutanud midagi, mis vähemalt ühe osa selles protsessis ära kaotada tõotab. Kui kõik läheb plaanitult, muutub sõnapaar «Tartu teadlased» sõimuväljendiks kõigi maailma pesupulbritootjate seas, kuna seda keemiat pole enam masinasse lisada vaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles