Soome ametiühing: valitsus kuulutas sõja

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome dokitööliste streik 2010. aastal: streikijad ei lase firmajuhi autot Kotka sadamasse.
Soome dokitööliste streik 2010. aastal: streikijad ei lase firmajuhi autot Kotka sadamasse. Foto: Raimo Poutanen / AFP

140 000 töötajat esindav Soome ametiühing Metalli teatas, et valitsuse eile õhtul avaldatud ja täna heaks kiidetud tööturuseaduste muutused on sõja kuulutamine töövõtjatele.

Ametiühingu juhi Riku Aalto sõnul on valitsus muutmas tööturu reegleid nii põhimõtteliselt, et ametiühinguliikumine ei saa seda kõrvalt vaadata. «Kodanlaste valitsus on hävitamas kokkuleppimise kultuuri tööturul,» ütles ta Soome rahvusringhäälingule YLE.

«Palju vähemagi tõttu on saadud kümneid tuhandeid liikvele,» vihjas Aalto võimalikule streigile. «Ma ei ole esimene, kes lipu portfellist välja tõmbab üldstreigi märgiks, kuid reaktsioonid kindlasti tulemata ei jää.»

Soome peaminister Juha Sipilä ütles plaanitavaid tööturu seaduste muudatusi kommenteerides, et see on töövõtjate panus Soome majanduse ülesehitamise talgutesse ning et valitsus teeb jõuga seda, mis jäi kokkuleppimise teel sündimata.

Aalto hinnangul on valitsuse meetmete tulemus vastupidine sellele, mida valitsus ootab: näiteks esimene tasuta haiguspäev tähendab seda, et haiguspuhkuste keskmine pikkus suureneb. «Võib ka küsida, kas tõesti kavatseb valitsus peatada kogu Soome tootmise kaheks päevaks, määrates seadusega kaks sunduslikku vaba päeva,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles