Ametiühingute liit süüdistab Nordeat töötajate esindaja kiusamises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordea peakorter Stockholmis.
Nordea peakorter Stockholmis. Foto: Pontus Lundahl / Scanpix / Scanpix Sweden

Ametiühingute liidu hinnangul on Nordea rikkunud seadust ning regulaarselt töötaja õigusi rikkunud. Pank kinnitab, et on järginud seadust ning austab inimeste otsust liituda erinevate ametiühingutega. 

Eesti Finantstöötajate Liidule teadaolevalt on Nordea pank viimase kuue kuu jooksul regulaarselt rikkunud töötajate esindaja õigusi, diskrimineerides ja solvates töötajate ees (Nordea panga juhatuse esimehe isikus) töötajate esindajat Hannes Veskimäed, kelle tegevusele seati mitmeid piiranguid.  

«Sellest lähtuvalt kutsub EFL Nordea panka üles muutma oma suhtumist Eesti Vabariigi põhiseaduses sätestatud ühinemisvabaduse põhimõtetesse ning järgima Eesti Vabariigi õigusakte ning austama Eesti töötajate õigusi,» teatas ametiühing. 

Eesti Ametiühingute Keskliidu (EAKL) esimees Peep Peterson ütles, et Nordea pank on panga ametiühingu esindaja survestamise ja hoiatamega rikkunud korduvalt Eesti seadusi.

«Meie hinnangul ei ole tööandja ehk Nordea pank teadlik Eestis kehtivatest töötajaid puudutavatest seadustest ja rikub neid,» ütles Peterson BNSile.

Ta lisas, et EAKL nõustab ja aitab Veskimäed. «Me nõustame usaldusikut, kuidas end organisatsiooniliste vahenditega kaitsta. Oluline on ka teiste ametiühingute tugi ja teotus ning kolmanda asjana on ka teatud organisatsioonisisesed meetmed, kuidas õiguslikud kord taastada,» märkis Peterson.

Petersoni sõnul loodavad nad nii Nordea panga kui teiste ametiühingutega koostööd teha, et panga ja ametiühingu vahelised suhted normaliseerida ja seadused taas kehtima saada.

Nordea lähtub kõigis oma tegevustes ja koostöödes kehtivatest seadustest ja heast tavast, kinnitas panga pressiesindaja Kadri Kütt. 

«Nii pole ka Nordea panga tavaks kunagi olnud töötaja ja tööandja vaheliste lepinguliste suhete kommenteerimine avalikult, sest sellega seaksime ohtu töötaja privaatsuse ja konfidentsiaalsuse,» sõnas Kütt.

Tema kinnitusel on Nordea olnud sunnitud tegema Veskimäele hoiatuse seoses olulise korduva töökohustuste rikkumisega. «Kõnealune hoiatus ei ole seotud tema rolliga ametiühingus. On kahetsusväärne, et selline seos on loodud,» rõhutas Kütt, lisades, et Nordea austab iga töötaja vaba valikut ja õigust ühineda erinevate töötajate poolt algatatud ühendustega.

BNS kirjutas eelmise nädala neljapäeval, et Nordea pank andis ametiühingu esindajale Veskimäele kirjaliku hoiatuse, kus süüdistas Veskimäed pangaandmete avalikustamises, töömeilide kasutamises töökohustustega mitteseotud eesmärkidel ja töölt puudumises. Veskimäe hoiatusele alla ei kirjutanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles