Euroopa arutab migrandikvootidest vabaksostmise võimalust

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pagulased eile Makedoonias Gevgelija raudteejaamas rongi ootamas, mis viib nad Serbia piirile.
Pagulased eile Makedoonias Gevgelija raudteejaamas rongi ootamas, mis viib nad Serbia piirile. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni ametnikud vaidlevad ettepaneku üle võimaldada mõnedel liikmesriikidel maksta raha kohustuslike migrandikvootide süsteemist pääsemiseks.

Plaani eesmärk oleks leevendada pingeid bloki ida- ja lääneosade vahel, kirjutab Financial Times – mõned maad on tõrkunud vastu Jean-Claude Junckeri poolt kolmapäeval väljakäidud kavale jagada regiooni mööda kohustuslikes kogustes laiali 160 000 rändajat.

Valitsused väidavad, et vabatahtlikud numbrilised eesmärgid aitavad liikmesriikidel saabujate eest paremini hoolt kanda.

«Me oleme valmis jagama koormat ning võtma vastutuse, kuid üksnes juhul, kui meil on olukorra üle kontroll,» ütles Poola Euroopa asjade minister Rafal Trzaskowski.

Nagu rõhutasid komisjoni ametnikud ja Ida-Euroopa diplomaadid, saaks maksetega osta vaid ajutisi «vabastusi» laiendatud kvoodirežiimist.

«Nii tekib võimalus vabatahtlikult otsustada,» ütles üks idapoolne euroametnik. «Kui nad teevad seda karistustega, pole see hea mõte. Aga kui on olemas süsteem, kus sa panustad rahaliselt, et aidata probleemi lahendamisele kaasa teisel moel, siis seda oleks kergem alla neelata.»

Euroametnikud toonitasid, et vabastus tuleb kõne alla üksnes «objektiivsetel põhjustel» – näiteks Poola soovi tõttu omada varuplaani võtmaks vajadusel vastu massiliselt põgenikke Ukrainast.

Ametnike sõnutsi jätkub asja arutamine täna ja homme.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles