Soome Pank: SKT viis kasvule seisak Neste rafineerimistehases

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neste Porvoo rafineerimistehas.
Neste Porvoo rafineerimistehas. Foto: neste.com

Soome Pank vähendas soomlaste rõõmu teises kvartalis väikese tõusu teinud sisemajanduse kogutoodangu (SKT) üle, teatades, et tegelikult on Soome majanduskasv endiselt null ja SKT tulemust parandas ainult mittetöötav Neste naftarafineerimistehas Porvoos.

«See, et numbrid on plussiga, on hea asi. Siiski on arvudes palju kõikumisi ning kasvu tugevnemise märke ei paista eriti. Soome on endiselt nagu nullkasvus,» ütles Soome Panga osakonnajuhataja Samu Kurri rahvusringhäälingule YLE.

Kurri sõnul on eriti aprilli-juuli arvudes olnud sees palju ajutist müra, mis mõjutab lõpptulemust. Seekord tähendab ajutine müra peamiselt Neste Porvoo rafineerimistehase pikaajalist hoolduspausi. Suure mõjuri puudumine turult on tervikut mõjutanud selles osas, et SKT eelhinnangut arvutatakse teistmoodi kui hilisemat lõplikku tulemust.

«Eelhinnang saadakse: eksport miinus import pluss tarbimine pluss investeeringud. Eksport on impordist rohkem kasvanud, sest import on kõvasti kokkukuivanud. Mida enam import kahaneb, seda enam SKT kasvab. Impordi suur langus tuleneb statistikakeskuse teatel taas just keemiatööstuse hooldusseisakuist,» selgitas Kurri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles