Rikkaimate riikide rahandusministrid püüdsid turge rahustada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
G20 kohtumine Ankaras.
G20 kohtumine Ankaras. Foto: AFP / Scanpix

G20 rahandusministrid ja keskpangajuhid lubasid laupäeval Türgis lõppenud kahepäevasel kohtumisel astuda samme maailma majanduskasvu hoogustamiseks ning hoiduda sellistest ebastabiilust tekitavatest sammudest nagu Hiina jüaani järsk devalveerimine augustis.

Kohtumise kokkuvõtvas raportis öeldi, et maailma majanduskasv ei ole vastanud ootustele, seda hoolimata tugevnemisest mitmes riigis.

Avalduses ei viidatud otse Hiinale, kuid see sisaldas kindla lubaduse mitte rakendada devalveerimisi, mis annaksid ebaõiglase eelise kodumaisele ekspordile.

"Globaalne kasv ei vastanud meie ootustele. Me oleme lubanud astuda otsustavaid samme hoidmaks majanduse taastumine õigetel rööbastel ning me oleme veendunud, et maailma majanduslik taastumine kogub hoogu," ütlesid ministrid ja keskpankurid avalduses.

Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) tegevjuht Christine Lagarde on soovitanud maailma juhtivatel riikidel tähelepanelikult suhtuda Hiina majanduskasvu aeglustumisse, kuna see mõjutab maailmamajandust seni arvatust rohkem. Muu hulgas on langenud toormehinnad ja kukkunud aktsiaturud.

Turgude ebakindlust süvendab ka teadmatus USA keskpanga edasise rahapoliitika suhtes. USA majanduse seisukohalt oleks keskpangal õige alustada intressitõstmist septembris, kuid see mõjutaks maailmamajandust ja eriti suuri arenevaid riike Brasiiliat ja Venemaad, kust selle mõjul kiireneks veelgi kapitali väljavool, mis süvendaks veelgi nende majandusraskusi.

IMF tegi neljapäeval avalduse, mille kohaselt USA keskpangal on veel manööverdusruumi, tänu millele see võib intressitõstmise edasi lükata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles