Uued tuuled: euro lootus on Tsipras

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexis Tsipras 8. juulil Kreeka peaministrina Euroopa Parlamendis kõnet pidamas.
Alexis Tsipras 8. juulil Kreeka peaministrina Euroopa Parlamendis kõnet pidamas. Foto: Jean-Francois Badias/AP

Hiljutine murelaps Alexis Tsipras on tänase seisuga euroala ühes tükis püsimise peamine lootus.

Valitsusametnikud Pariisis ja Berliinis kinnitavad, et Syriza liider on arvukate öökoosolekute jooksul Brüsselis võitnud nii Prantsuse presidendi Francois Hollande’i kui Saksa kantsleri Angela Merkeli usalduse, kirjutab Bloomberg Business.

Olles tõmmanud Tsiprase Euroopa peavoolu, näevad Hollande ja Merkel meest nüüd kõige võimekama isikuna teostamaks reforme ja pööramaks ringi Kreeka majandust, ütlesid küsimuse tundlikkuse tõttu anonüümsust palunud ametnikud.

Nüüd usutakse, kinnitasid nad, et Tsipras on parim valik tagamaks stabiilsust pärast 20. septembril toimuvaid varajasi valimisi Kreekas.

«Meil on arvestatav võimalus, et [reformi]programm viiakse ellu olenemata sellest, kuidas valimistega läheb,» ütles Merkel neljapäeval Bernis üliõpilaste ees esinedes. Ta toonitas aga, et Tsipras on «korduvalt lubanud selle programmi ellu viia.»

Valimisvõidu korral on Tsiprasel šanss osutuda «väga tugevaks liidriks reformide [teostamise] mõttes,» ütles Bloombergile sel nädalal Saksa rahandusministri Wolfgang Schäuble asetäitja  Jens Spahn.

«Alexis Tsipras on vapper,» ütles hiljuti Hollande. «Ta osutus valituks väga vasakpoolse platformi pealt ning on jõudnud selleni, et teostab tõeliselt raskeid reforme.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles