Jahimehed pole siiani saanud võimalike katkusigade jaoks külmikuid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jahimees.
Jahimees. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuigi veterinaar- ja toiduamet (VTA) hakkas juba juunis jahimeestele soojal ajal kütitud võimalike katkusigade hoiustamiseks mõeldud külmkappe hankima, võivad esimesed külmikud jõuda Eestisse alles oktoobri keskel.

«VTA poolt lubatud esimese kaheksa külmkambri tarneaeg oli 9. september, kuna tarnija ei suuda neid kambreid selleks ajaks valmistada, lükkub tarneaeg edasi 10. oktoobrini,» teatas Eesti Jahimeeste Selts (EJS) enda kodulehel.

Edasine hange 20 külmkambri saamiseks on peatatud, kuna rahade eraldamine riigi poolt pole selge.

VTA korraldas juunis külmikute ostmiseks hanke, et soojal ajal katkupiirkondades metssea lasknud jahimeestel oleks koht, kus looma hoida, kuni laborist saabub vastus selle kohta, kas siga põdes sigade Aafrika katku (SAK) või oli ta terve.

Kütitud loomade lihakehade hoiustamiseks külmkappide ostmise riigihanget rahastatakse Euroopa Liidu määruse alusel projekti «African swine fever in Estonia 2015» raames, ütles BNS-ile VTA haldusspetsialist Silver Lusti.

EJS tegevjuht Tõnis Korts ütles BNS-ile, et kui põrsastega emised välja arvata, kütitakse metssigu aastaringselt ja jahimeestel lasub kohustus võtta nendelt SAK-i analüüse. «Soovime igasse SAK-i piirkonda saada ühe kapi. See pole hea elu, vaid mure pärast, kulu ja jamamist on palju, aga samas, kuhu sa sead analüüsi vastust oodates paned, kui väljas on näiteks 25 kraadi sooja,» rääkis Korts.

«Ideaaljuhul saabub Tartus asuvast laborist vastus 24 tunni jooksul, aga kui vahele tuleb nädalavahetus, kulub rohkem aega. Ja soojade ilmadega tekib kohe küsimus, kus lihakehasid hoida," rääkis Korts. "Ja sead on ikka haiged, neid ei saa panna näiteks nii, et ema või naine töötab mingis suures toidupoes, et paneme sinna   külmkappi.»

Korts rääkis, et külmkappi  peaks saama sea rippuma panna, sest katkukahtlusega siga ei saa hakata tükeldama. EJS paigaldaks need jahimajade või jahimeeste kooskäimise kohtade juurde, kus on olemas elekter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles