Maksude laekumine kasvas seitse protsenti

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksu- ja Tolliamet.
Maksu- ja Tolliamet. Foto: Sander Ilvest

Augustis laekus makse seitse protsenti rohkem kui aasta tagasi samal kuul, teatas rahandusministeerium.

Augustis kogus maksu- ja tolliamet (MTA) 513,1 miljonit eurot makse.

Aasta eelarvest on kaheksa kuuga täidetud 67 protsenti, teatas ministeerium. Kaheksa kuuga on eelarves oodatust rohkem laekunud eelkõige otseseid makse ehk tulumaksu ja sotsiaalmaksu.  

«Sotsiaalmaksu laekumine on möödunud aastaga võrreldes jõudsalt kasvanud tänavu igal kuul. Laekumise kasv aeglustus aprilli üheksa protsendiga võrreldes siiski mais kaheksale protsendile, juunis 7,1 protsendile ja juulis kuuele protsendile,» kommenteeris rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Margus Tuvikene.

«Seevastu augustis kiirenes kasv taas ja sotsiaalmaksu laekus 8,1 protsenti rohkem kui möödunud aasta samal kuul — see võis tuleneda puhkuste edasilükkamisest võrreldes eelmise aastaga,» lisas Tuvikene.

Keskmise palga tugev kasv kiirenes Tuvikese sõnul juulis veelgi. Palgad olid juulis keskmiselt 7,1 protsenti kõrgemad kui aasta varem samal ajal, samas kui juunis oli palgakasv 5,2 protsenti.

Palgasaajate arv kasvas juulis ühe protsendi möödunud aasta sama kuuga võrreldes, kuigi kasv aeglustus tänavu varasemate kuudega võrreldes. Samal ajal vähenes töökohtade arv 0,2 protsenti. Suurematest tegevusaladest kiirenes palgafondi kasv enim hariduses ning tervishoius ja sotsiaalhoolekandes.

Viimasel kolmel kuul kasvas deklareeritud palgafond kõige enam majutuse ja toitlustuse, info ja side ning jaekaubanduse tegevusaladel. «Osaliselt on selle põhjustanud eelmise aasta juulis rakendunud töötamise register, mille mõju palgafondi kasvule taandub lähikuudel,» ütles Tuvikene.

Kolme kuu kõige aeglasema palgafondi kasvuga on olnud ehitus ja mäetööstus. Põllumajanduses deklareeritud palgafond kahanes.

Käibemaksu augustikuu laekumise kasv oli aasta üks kiiremaid, maksu laekus 12,8 protsenti rohkem võrreldes aastataguse ajaga. «Käibemaksu üle ootuste head laekumist toetab kaupade jaemüük, mis on olnud viimastel kuudel aasta keskmisest kiirem,» ütles Tuvikene.

Sarnaselt eelmistele kuudele vähenes augustis ettevõtete maksustav käive võrreldes eelmise aastaga. Aasta kokkuvõttes on maksustatav käive kahanenud ühe protsendi võrreldes eelmise aasta sama ajaga.

«Käivete vähenemise on tinginud ettevõtete Eesti-sisese soetuse langus, samas kui müük püsib eelmise aasta tasemel,» ütles Tuvikene. «Soetuse langusele on oluliselt kaasa aidanud fiktiivsete arvete vähenemine, mis on tingitud käibemaksu deklareerimiskohustuse muudatustest ehk kohustusest deklareerida vähemalt tuhandeeurosed arved.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles