Ametiühingud: palgatõus peaks tulevikus olema summaarne

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peep Peterson
Peep Peterson Foto: Anna Aurelia Minev / Sakala

Eesti Ametiühingute Keskliidu (EAKL) esimees Peep Peterson ütles, et neljapäeval toimunud EAKL-i alaliitude ja ametiühinguorganisatsioonide konverentsil arutati tõsiselt ettepanekut tõsta tulevikus palku kindla summa alusel.

«Kaalusime seda, et tulevikus tõstetaks palku mitte protsentuaalselt, vaid konkreetse summa alusel, näiteks palgatõus kõigile 65 eurot,» ütles Peterson BNSile. Tema sõnul võimaldab summaarne palgatõus madalapalgalisi järele aidata.

«Summaarne tõus ühtlustab palku, aga protsentuaalne tõus toob suuremad käärid sisse,» märkis Peterson. «Meil on heaks eeskujuks Soome näide, kus protsentuaalne ja summaarne palgatõus vahelduvad.»

Peterson lisas, et loodetavasti andis neljapäeval toimunud konverents tõuke alaliitudele kollektiivlepingute sõlmimiseks, millega nõutaks miinimumpalgaliste töötasu tõstmist.

Peterson tõi välja, et lisaks palgaküsimustele pidasid alaliidud oluliseks ka seda, et tööandjad pakuksid töötajatele rohkem koolitusi, aitaksid võimendada pensioni kogumise võimalust ja tagaksid töötajatele parema töökeskkonna.

Neljapäeval toimunud konverentsi eesmärgiks oli paika panna läbirääkimisstrateegiad ja soovid, milles uuel kollektiivläbirääkimiste hooajal tööandjatega kokku leppida.

Konverentsil osalesid 19 alaliitu ja üle 700 kohaliku ametiühinguorganisatsiooni esindajad Eesti ettevõtetest. Sarnased strateegiaseminarid on tavaks kõigis Põhjamaades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles