Maksumaksjate liit: seaduse täitmine on maksuametile vabatahtlik

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksumaksjate liidu juht Lasse Lehis.
Maksumaksjate liidu juht Lasse Lehis. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Eelmise aasta augustis jõustus seadusemuudatus, mille kohaselt hakkas maksu- ja tolliamet avaldama igas kvartalis maksumaksjate «edetabeleid».

Kuigi mõned kiidavad seda «iludusvõistlust» kui erilist aususe ja õigluse paraadi, on EML arvates tegemist üsna mõttetu asendustegevusega, mis valmistab asjatundjatele pigem nalja ja paneb muu rahva lihtsalt õlgu kehitama. Ühes osas tundus uus «meede» meile aga suisa põhiseadusega vastuolus olevat, vahendab ajakiri Maksumaksja.

Nimelt toob füüsilisest isikust ettevõtja tulult makstud maksude avaldamine kaasa ka tema sissetuleku avaldamise (seda küll teatud mööndusega, sest ettevõtlustulu maksustamisel kehtib ka rida erisusi, nagu näiteks kahjumite edasikandmine, investeerimiskonto, ettevõtte üleandmine jne).

Et oma kahtlustele kinnitust saada, kirjutasime märgukirja õiguskantslerile. Nüüd saime ka vastuse, millest selgus, et vastuolu põhiseadusega on likvideeritud, sest MTA lihtsalt võttis kätte ja lõpetas FIE oma tulult makstavate maksude avalikustamise ära ning edaspidi on «edetabelis» esindatud vaid käibemaks ja töötajate eest makstud maksud. MTA kodulehel avaldatud tabelist selgub, et FIE puhul ei avaldata ka maamaksu, tollimaksu, hasartmängumaksu ega raskeveokimaksu.

See pisike asi, et seaduse teksti järgi on MTA kohustatud neid makse avalikustama, ei paista kedagi häirivat. Tundub, et Eesti maksuõiguses on saabunud uus ajastu, kus seaduse täitmine muutub (vähemalt MTA jaoks) vabatahtlikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles