EKP alandas euroala prognoosi

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpanga president Mario Draghi pressikonverentsil Frankfurdis.
Euroopa Keskpanga president Mario Draghi pressikonverentsil Frankfurdis. Foto: Michael Probst / AP

Euroopa Keskpank (EKP) alandas täna euroala inflatsiooni- ja majanduskasvu prognoosi, jättes aga intressimäärad oodatult muutmata.

Uue prognoosi kohaselt kasvab euroala sisemajanduse kogutoodang (SKT) tänavu 1,4, järgmisel aastal 1,7 ning ülejärgmisel 1,8 protsenti. Juuni prognoosiga võrreldes on ootused tänavuse kohta 0,1 ja järgmiste aastate kohta 0,2 protsendipunkti kehvemad, selle põhjus on keskpanga teatel kasvavate turgude oodetust kehvem nõudlus.

EKP ootab tänavuseks inflatsiooniks eurotsoonis nüüd 0,1 protsenti, võrreldes juunis ennustatud 0,3 protsendiga. Ka tulevase ja ületulevase aasta inflatsiooniprognoosi kärpis EKP allapoole, vastavalt 0,4 protsendipunkti 1,1 protsendini 2016. aastal ja 0,1 protsendipunkti 1,7 protsendini 2017. aastal.

EKP president Mario Draghi ütles panga pressikonverentsil, et prognooside aluseks olevad andmed pärinevad varasemast ajast kui 12. august, mistõttu pole arvesse võetud hiljutisi Hiina turuvapustusi. Ta märkis, et viimased sündmused kujutavad endast riske prognoosidele.

Siiski kaldub keskpanga nõukogu Draghi sõnul arvama, et Hiina äsjane börsikriis ja selle mõjud üle maailma on pigem «üleminekumõjud», kuid kavatseb kõiki asjakohaseid mõjureid lähemal ajal teraselt jälgida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles