Sester otsustab lähiajal Eesti Energia erikontrolli vajaduse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Sester
Sven Sester Foto: Sander Ilvest

Rahandusminister ja Eesti Energia üldkoosolek Sven Sester otsustab energiafirma erikontrolli vajaduse seoses finantskonsultandile makstud tasudega peale ettevõtte nõukogu esimehe Erkki Raasukese hinnangu saamist.

«Kui kolmapäeval see informatsioon tuli üles, ma pöördusin nõukogu esimehe Erkki Raasukese poole ja palusin tal anda oma hinnang selles osas, nii kui see hinnang tuleb, ma saan selle üle vaadata,» ütles Sester BNSile.

Ta lisas, et kujundab Eesti Energia osas seisukoha peale Raasukese käsitluse saamist, kas on vajadust seda läbi viia ja kui jah, siis mis ulatuses.

«Ei ole mõtet teha emotsioonide pealt otsust, ka Tallinna Sadama puhul ma ei öelnud erikontrolli vajadust esimesel päeval, vaid kui ma sain aru, et tegemist on laiaulatusliku korruptsioonikahtlusega, mis hõlmab pikemat perioodi, siis tundus mulle, et oleks mõistlik erikontroll sisse viia. Ma tegin ettepaneku, üldkoosolek [majandus- ja taristuminister Kristen Michal] võtab tegelikkuses otsuse vastu,» rääkis Sester.

Kolmapäeval ütles Raasuke, et rahvusvahelisele finantsnõustajale Dominic Freelyle makstud tasudes ei olnud midagi tavapäratut, küll aga on tavapäratu, et konsultandi kaasamiseks ei kasutatud riigihanget.

Eesti Energia endise juhi Sandor Liive sõnul ei ole energiafirmat korduvalt nõustanud Dominic Freely mitte kuidagi ära teeninud avalikku hukkamist. «Ilma Dominicuta oleks Eesti Energia juba 15 aastat tagasi tükeldatud ja maha müüdud. Selle asemel on meil paar miljardit eurot väärt ettevõte, mis maksab aastas rohkem dividende, kui oleks olnud toonane müügihind,» ütles Liive neljapäeval sotsiaalmeedias.

Eesti Päevaleht kirjutas kolmapäeval, et aastatel 2008–2014 sai rahvusvaheline finantsnõustaja Dominic Freely Eesti Energia projektide konsulteerimise eest 10 miljonit eurot, veel 10 miljonit eurot saab ta siis, kui Jordaania projekt edukalt lõpetatakse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles